Nečekaný závěr měla 18. etapa Giro ďItalia s cílem na vrcholu kopce Prato Nevoso. Peloton tentokrát nechal úniku spoustu času a uprchlíci si to rozdali o etapové vítězství, ale největší drama proběhlo až o 11 minut později. Simon Yates (Mitchelton-Scott) totiž na posledních dvou kilometrech nestačil na útoky svých hlavních soupeřů a ztratil na skupinu Toma Dumoulina (Sunweb) 28 sekund. 

Jako první z jezdců na celkové pořadí zaútočil Richard Carapaz (Movistar). Na něj okamžitě zareagoval Miguel Angel Lopez (Astana) a Carapaze jen objel a pokračoval sám. Dnes byl velmi silný, do cíle dorazil z lídrů na celkové pořadí jako první. 

Dva kilometry před cílem nastoupil Tom Dumoulin, jenže Yates mu visel na zadním kole. Chris Froome (Sky) měl malý odstup, ale spoustu sil a sám ostře zaútočil. Reagovat musel Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), za kterým se vyvezl i Tom Dumoulin. Yates však už odpovědět nedokázal. Postihla ho první krize v celém závodě a pomalu nabíral ztrátu. Froomovi, Dumoulinovi a Pozzovivovi těsně před cílem pomohl Wout Poels (Sky), který unikl už dříve. Poels jel v poslední zatáčce omylem rovně, ale skupinu to nezpomalilo. Pozzovivo, Dumoulin a Froome dojeli s odstupem 15 sekund na Lopeze. 

Skupina Richarda Carapaze ztratila na Lopeze 35 sekund a Lopez tedy zásadně navýšil vedení v soutěži o bílý trikot. Yates se u Carapaze neudržel a cílem projel za asistence Mikela Nieveho (Mitchelton-Scott) se ztrátou 28 sekund na Dumoulinovu skupinu. Ztratil přesně polovinu náskoku v celkovém pořadí, Dumoulin je za ním už jen o 28 sekund. 

Další špatný den si vybral Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Dojel ve skupině 5 sekund za Yatesem a finálové pódium se mu opět výrazně vzdálilo. 

Před posledními horskými etapami vede Simon Yates s náskokem 28 sekund před Tomem Dumoulinem, třetí Domenico Pozzovivo snížil odstup na 2:43. Chris Froome na svého krajana ztrácí 3:22. Pinot zůstal pátý, ale se ztrátou 4:24 má náskok jen 30 sekund před silným Lopezem. Rohan Dennis (BMC) klesl o jedno místo, v první desítce se udrželi Pello Bilbao (Astana) a Carapaz a vrátil se sem Patrick Konrad (BORA-hansgrohe). 

Simon Yates se snažil v rozhovoru po závodě udržet klidnou tvář, ale v úplném klidu rozhodně nebyl: ,,Neměl jsem dnes dobrý den. Jel jsem nejlépe, jak jsem mohl. Jsem pořád první, takže je to dobré." 

Dramatický boj o etapu vyhrál Schachmann 

Dlouho před jezdci na celkové pořadí se utkali uprchlíci o etapu. Únik vytvořili Michael Mørkøv, Maximilian Schachmann (oba Quick-Step Floors), Davide Ballerini, Mattia Cattaneo (oba Androni-Sidermec), Christoph Pfingsten (BORA-hansgrohe), Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Vjačeslav Kuzněcov (Katusha Alpecin), Jos van Emden (LottoNL Jumbo), Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Emirates), Simone Fonzi a Alex Turrin (oba Wilier-Selle Italia). 

Po nájezdu do posledního kopce to netrvalo dlouho a vepředu zůstali jen nejlepší vrchaři skupiny. Opakovaně zrychloval Max Schachmann, až utrhl všechny soupeře kromě Cattanea. Ital se držel statečně a po zpomalení se několikrát na čelo vrátili i Plaza a Pfingsten. 

Schachmann a Cattaneo na sebe útočili, ale Němec si nechával síly na poslední metry. Kilometr před cílem se k první dvojici vrátil zkušený Ruben Plaza. Schachmann ale měl závod pod kontrolou, v prudší pasáži v poslední zatáčce nastoupil a dojel si pro své první vítězství na Grand Tour. Druhý skončil Plaza a třetí Cattaneo. 

19. etapa Venaria Reale - Bardonecchia (184 km) 

V pátek na závodníky čeká královská etapa Giro ďItalia se čtyřmi velkými kopci. Lákavý je především výjezd po nezpevněné cestě na Colle delle Finestre. Kopec, který dostal do úzkých i Alberta Contadora. Následuje nepříliš strmý výjezd do Sestriere a cílový dojezd do Bardonecchie. Ten je sice jen 7 kilometrů dlouhý, ale velmi náročný s těžkým koncem. 

Foto Sirotti