Dunbar patřil v mládežnických kategoriích k obrovským talentům, v Irsku a v Británii se mu předpovídala kariéra vítěze Grand Tours, který naváže na legendy Seana Kellyho a Stephena Roche. Jenže rodák z Banteeru na jihu Irska neměl dobrou ruku při výběru týmů po vstupu mezi profesionály. V kategorii U23 jezdil za špičkový americký celek Axeon pod vedením Axela Merckxe, kde například sólově vyhrál Kolem Flander U23 a poté se nechal zlákat do irského Aqua Blue, který však skončil neslavně a Dunbara se na konci sezóny 2018 ujal tým Sky. 

Zdálo se, že to nemohlo dopadnout lépe, vždyť Sky v té době byl nejlepším týmem na světě, vítězem Giro d'Italia i Tour de France. Jenže v tom byl právě ten drobný zádrhel, v dalších čtyřech letech se Dunbar pouze jednou dostal do nominace na Grand Tour, v roce 2019 debutoval na Giro d'Italia. V letech 2020, 2021 a 2022 ho v Ineosu při výběru jezdců na Giro, Tour a Vueltu ignorovali. Dunbar měl jedinou možnost, musel opustit Ineos a naštěstí o něj měl zájem australský celek Jayco AlUla. 

A zdá se, že sázka Jayca na mladého Ira se vyplatila. Dunbar drží po 16. etapě páté místo celkově a na čtvrtého Damiana Carusa ztrácí pouze 13 sekund. Hlavně však ukázal svůj potenciál i v tak těžké etapě, jakou byla ta s cílem na Monte Bondone. Lepší byli pouze Joao Almeida a Geraint Thomas, s Rogličem jel zcela vyrovnaně. "Čtvrté místo ještě není vítězství a nejlepší jezdci na Giru jsou stále trochu lepší, ale byl to velmi dobrý den," řekl skromně v cíli etapy. 

"Tohle je to, co jsem vždycky chtěl," říká o roli lídra na Grand Tour. "Dostat šanci ve velkém závodě, jako je Giro. Cítím důvěru týmu a opravdu jsme neuvěřitelně tvrdě pracovali, abychom tu byli dobří," dodal Dunbar. 

Ineos v posledních letech ve výběru závodníků tápe, nechali odejít Dunbara, loni nestáli o dalšího Ira Bena Healyho, který je největším objevem letošní sezóny, ačkoliv ho testovali na soustředění a z týmu nejspíš odejde také Tao Geoghegan Hart, vítěz Giro d'Italia, který patřil k nejlepším i na letošním Giru, až do nešťastného pádu v 11. etapě. Mluví se o tom, že ho zlanaří Trek-Segafredo (už brzo o mnoho bohatší Lidl-Trek). Na odchodu je i velký španělský talent Carlos Rodriguez. Dvaadvacetiletý cyklista se prý už dohodl s Movistarem.

Nic z toho vedení Ineosu zatím nemusí moc znepokojovat, vždyť Geraint Thomas jede v růžovém trikotu a je největším favoritem na celkové vítězství. Jenže mu také zítra bude 37 let a jeho kariéra se chýlí ke konci. Tým má v záloze ještě spoustu potenciál lídrů pro Grand Tours, především Egana Bernala, který se však po vážném zranění ještě nedostal do formy a pak jsou tu další jezdci, kteří čekají na svou příležitost. Mezi ně patří Thymen Arensman, Dani Martínez a zatím poměrně nespolehlivý Pavel Sivakov. Ambice vyhrát jednou Tour de France má také Tom Pidcock, zda je to reálné, se uvidí až v následujících letech.  

V případě nevyužitého potenciálu Eddieho Dunbara však za vše nemohly jen rozhodnutí vedení týmu Ineos. Dunbar je totiž často nemocný a zraněný. Sám přiznává, že jeho jedinou bezproblémovou sezónou byla ta loňská. Dokonce i letos už si stihl způsobit drobnou frakturu ruky při pádu na Okolo Valencie. Kvůli tomu stihl před Girem jen dva etapové závody Okolo Baskicka a Okolo Romandie.  

Jak se zdá, nakonec mu 13 závodních dní jako příprava na Giro stačilo a v dalších třech horských etapách se pokusí přiblížit konečnému pódiu.