Po celou dobu se Jiří s Dominikem drželi pozičně tak, aby pro Dominika byla vytvořena co nejlepší pozice pro finální sprint. 2km před cílem ovšem došlo k pádu a Dominik v závodě nepokračoval. Jiří přesto vytvořenou pozici dokázal využít a udržet a skončil celkově třetí a v kategorii U23 zvítězil.

„Hlohovec jsem jel hlavně jako rozjetí na Bíteš, celý den jsem se snažil šetřit a čekal jsem s Dominikem na spurt. V momentě, kdy Dominik spadnul jsem byl okolo pátého místa. Sprintem, který je zde hodně technický a nedá se moc předjíždět, jsem se v závěrečných 200 metrech posunul až na místo třetí.“, shrnul sobotní závod Jiří Petruš. 

Dominik Neuman bohužel odnesl pád zlomeninou ruky a je tedy pravděpodobně vyřazen z obhajoby vítězství v Českém poháru. Tato smolná bilance bohužel Topforex – Lapierre provázela i druhý
víkendový den. Již tak zraněním a nemocí oslabený tým přišel na nějakou dobu o hlavní letošní sprinterskou oporu. Tomáš Čapek si v pádu na 88. kilometru závodu taktéž zlomil ruku. Kvůli týmové soutěži se snažil pokračovat, ale po 60 kilometrech byl ve značných bolestech raději sportovním ředitelem odvolán. Jiří Petruš dojel na druhém místě v kategorii U23, celkově pak osmý.

„S dnešním závodem jsem byl celkem spokojen, sice hned na začátku odjela osmičlenná skupinka, kde byli všichni favorité kromě nás, ale kluci se přijeli zeptat, byť trošku pozdě, tak jsem se pak takticky snažili počkat až na závěr. Mezitím došlo k pádu, náš lídr Tomáš Čapek se zranil, počkali na něj Gavenda, Sirůček a Březina. Dojetí pelotonu je ale stálo hodně sil, v dalším kole se hned rozjel terezín (pozn. roztažení pelotonu v návětrném místě) a naši kluci neskočili do úniku. Tomáš skoro nemohl držet řídítka bolestí. Celkově jsem s výkonem týmu ale spokojen, kluci příchodem Pavla Padrnose dostali neuvěřitelný impulz, působí jednotněji, skvěle kooperují. Co se týká Jirky Petruše, tak ten i přes lehké problémy s kolenem zatím prokazuje úžasnou formu, je posledním rokem v kategorii U23 a
nasbírané zkušenosti už umí skvěle zúročit.“, řekl k Bíteši sportovní ředitel René Andrle. 

Foto Jan Brychta