Nedělní Gent-Wevelgem jasně ukázal, že je lepší, když jsou na startu dlážděné klasiky všichni tři současní králové klasik, nebo ani jeden. Van der Poel a Pogačar GW vynechali a pro Van Aerta to byla snadná kořist. Dokonce tak snadná, že si mohl dovolit čekat na Christopha Laporteho a nakonec mu vítězství zdvořile darovat. Pro diváky to však nebylo nic moc. Více než 50 kilometrů před cílem bylo rozhodnuto.

Na Dwars door Vlaanderen tento scénář snad nehrozí. Přesto jsou největšími favority opět závodníci Jumbo Visma. Překvapivě se na start postaví také Laporte a vítěz Kuurne-Brusel-Kuurne Tiesj Benoot. Tito dva budou klíčovými domestiky pro Van Aerta na Flandrech, ale zároveň patří ke světové klasikářské špičce. A kdyby se náhodou dojíždělo ve spurtu, Jumbo může na stůl vyložit Olava Kooije, jednoho z nejrychlejších mužů světového pelotonu. 

Jumbo nechce před Flandry moc riskovat, proto z důležitých jezdců startují jen dva a například Dylan van Baarle má volno, ačkoliv od tvrdého pádu na E3 Classic nezávodil. "S Dylanem před Kolem Flander neriskujeme. Zranění nejsou příliš vážná, Dylan už dokonce naplno trénuje, ale naším velkým cílem je v neděli vyhrát Flandry. Christophe Laporte a Tiesj Benoot jsou našimi lídry pro Dwars door Vlaanderen," vyvsětlil Grischa Niermann, sportovní ředitel nizozemského týmu. "Díky Kooijovi máme ve výběru ideálního muže, pokud jde o spurt skupiny."

Nejdřív se ovšem podívejme na trať závodu z Roeselare do Waregemu. Na cyklisty si pořadatelé připravili 185,6 kilometru a oproti minulosti také několik změn.

Prvním důležitým stoupáním na trati je Volkegemberg už na 68. kilometru a po něm jde rychle za sebou dalších deset strmých výjezdů. Výjezdy Hotond, Knokteberg a Kortekeer jsou ještě daleko před cílem, před rokem se začalo útočit na prvním dlážděném stoupání závodu, na Berg ten Houte, už sedmdesát kilometrů před cílem. Za Berg ten Houte je na řadě Kanarieberg a po dalších dvaceti kilometrech se cyklisté vrátí na Knokteberg a Hotond, projedou rovinatý dlážděný úsek Mariaborrestraat a výjezd Ladeuze. 

Do cíle bude zbývat asi 38 kilometrů, většinou po rovině, ale s několika úseky na kostkách. Poslední dobrou příležitostí k útoku je krátké stoupání ve městě Nokere, asi 10 kilometrů před cílem. 

Rozpadne se peloton na skupiny? Nejspíš ano, v posledních letech se o vítězi rozhodovalo ve spurtu malé čelní skupiny, nebo někdo vyhrál sólo. Loni Van der Poel porazil Benoota, předloni dojel sám Dylan van Baarle a až za ním spurtoval balík. V roce 2019 porazil Van der Poel čtyři soupeře z úniku a ve dvou předchozích letech byl nejlepší Yves Lampaert, také z úniku. Opravdovým spurtem se naposledy končilo v roce 2016, kdy byl nejlepší Jens Debusschere.    

Jenže letos by několik silných týmů hromadný dojezd nejspíš uvítalo. Například Alpecin-Deceuninck s Jasperem Philipsenem, také Soudal Quick-Step s Timem Merlierem, dále Alexander Kristoff a jeho tým Uno-X a ve spurtu by po těžkém závodě mohli uspět Mads Pedersen, Michael Matthews a samozřejmě Arnaud De Lie a Caleb Ewan z Lotto Dstny. Naopak Ineos Grenadiers by měl chtít co nejtěžší závod, aby měli šanci Tom Pidcock (který se však teprve vrací po otřesu mozku a nejspíš nebude v dobré formě), Filippo Ganna, Jhonatán Narváez a Ben Turner. A útočit nepochybně bude také zkušený Sep Vanmarcke z Israel-Premier Tech. 

Z těžkého závodu by dříve těžil i Julian Alaphilippe, jenže letos není v dobré formě, stejně jako celý Quick-Step. Jet pouze na Merliera se nemusí vyplatit, tým by opět pouze sjížděl uprchlíky a nic z toho. Alaphilippe se před Flandry musí probudit, jinak jim další vítězství na Ronde nehrozí. Na Dwars door Vlaanderen by si mohl zvýšit sebevědomí. Po nedávné nemoci to však bude mít těžké. 

Mezi favority musíme zařadit i Valentina Madouase, třetího muže loňského ročníku Kolem Flander. Madouas má rád těžké závody a jeho osmé místo na E3 dokazuje, že letos má opět slušnou kondici. Groupama-FDJ nasazuje vynikající sestavu, včetně Stefana Künga. Francouzi by měli patři k nejsilnějším týmům v závodě. 

Jednu z mála příležitostí by mohl využít Tim Wellens. Zkušený belgický klasikář je dost kvalitní na roli lídra, jenže v týmu s Pogačarem musí plnit povinnosti domestika. Pomáhat bude muset i na Flandrech, ale na DdV má volnou ruku.  

Na start se postaví i tři Češi. Zdeněk Štybar bude podporovat Michaela Matthewse, Mathias Vacek svého lídra Madse Pedersena a Pavel Bittner pravděpodobně sprintera Sama Welsforda.