Jde o pětietapový závod odehrávající se v okolí hlavního města Polska. Jeho uspořádání bylo motivováno výročím sta let od Bitvy u Varšavy, v níž polská vojska po předešlých neúspěších porazila armádu svého nepřítele a která znamenala obrat v rusko-polské válce - jež byla lokálním důsledkem 1. světové války - a posléze po dalších porážkách Rudé armády vedla k ustanovení hranic těchto dvou zemí na dalších 20 let.

Může jít o zajímavý závod, jehož charakter je ovšem dán regionem, v němž se odehrává a kde aby člověk kopec pohledal. Takže očekávejme obdobný závod, jakým byl např. nedávno proběhnuvší Dookola Mazowsza. To znamená vysoké rychlostní průměry, mnohočetné pokusy o únik, sprinterské závěry etap, vteřinové rozdíly. Chybí sice kopce, ale úřadovat může vítr. A stejně jako na Dookola Mazowsza může rozhodnout jeden vydařený únik.

Ze tří cyklistů, kteří si rozhodujícím únikem zajistili stupně vítězů na Dookola Mazowsza, se na startu Bitwy objeví jen Pawel Bernas (na snímu na třetí pozici). Dan Turek ani Michael Kukrle tady nestartují.

Jestliže tedy na kopcovité Czech Tour v sestavě Elkov Kasper absentovali oba sprinteři, tak nyní v nominaci najdeme jak Františka Sisra, tak Aloise Kaňkovského. S nimi budou startovat Jan Bárta, Dominik Neumann, Jakub Otruba a Matěj Zahálka.

Jan Bárta (na snímku na druhé pozici) už loni patřil k nejvytíženějším cyklistům týmu Elkov Kasper.

Soupeři jim budou především dva prokontinentální týmy: belgický Alpecin-Fenix a norský Uno-X, a dá se očekávat, že mimořádně motivované budou tři domácí kontinentální celky: Mazowsze Serce Polski, Voster ATS a Wibatech Merx 7R.

Jedním ze dvou prokontinentálních týmů ve startovní listině bude norský Uno-X v typických žluto-červených dresech.

Startovní listina obsahuje celkem 26 týmů po 6 lidech. Kromě už jmenovaných ještě 14 dalších kontinentálních, z toho 4 z Německa, dále Lucemburska (Leopard), Itálie (Iseo), Dánska (BHS), Rakouska (Hrinkow) a Švýcarska (Swiss Academy). V kategorii kontinentální jsou registrovány i development celky World Tour týmů: Jumbo, NTT, Lotto, Israel a Astana. Do konečného počtu 26 je doplní 5 klubových celků z Nizozemí, Británie, Německa a Dánska a národní tým Německa.

Mimořádnou motivaci lze čekat od domácích týmů: na snímku peloton vedou cyklisté Voster ATS doplňovaní jezdci Mazowsze Serce Polski.

Jedna věc je tým a druhá, kterými konkrétními jmény je soupiska naplněna. V Alpecin-Fenix nebudeme sledovat Petra Vakoče, natož Mathieu Van der Poela (oba zítra bude možno sledovat na 104. ročníku Gran Piemonte 1.Pro), ale známe dobře Sachu Modola s šesti lety praxe ve World Tour, jakož i hlavně z českých cyklokrosových tratí Marcela Meisena.

Zajímavou postavou Uno-X je například Torstein Traen, který tak překvapil 9. místem letos v únoru na Tour Colombia 2.1. Tým ale bude sázet hlavně na staršího ze dvou bratrů Hoelgaardů Daniela, který letos do Uno-X přišel po čtyřech letech strávených ve francouzském FDJ.

V sestavě Israel Cycling Academy tentokrát bude chybět Daniel Turek, takže čtyři mladé Izraelce doplní jiní dva zkušení: Kanaďan Ben Perry a Kolumbijec Edwin Ávila.

A v NTT Continental se mj. představí Natnael Tesfatsion, vítěz letošního lednového Tour du Rwanda.

Třetím polským celkem na startu bude v modro-černých dresech Wibatech, v jehož sestavě nebude chybět Maciej Paterski, vyhlášený nejaktivnějším jezdcem na právě skončeném Okolo Polska.

Skladba etap má tuto podobu: nejprve krátký 2,1 km dlouhý prolog v ulicích Varšavy a potom čtyři rovinaté etapy o délce od 134 do 151 km v okolí největšího polského města. Start poslední etapy je v Plocku, historickém centru území, kde se závod koná, tj. Mazovska.

Proto je ve středu pozornosti pořadatelů tým Mazowsze, který vidíme i na oficiálním plakátu. Významu závodu pro tento celek odpovídá i nominace, jíž vévodí Pawel Bernas, třetí z Dookola Mazowsza.