V Austrálii se stále závodí. Zatímco chlapi jedou pěti etapový Jayco Herald Sun Tour (2.1), ženy měly na programu pouze dvou etapový Lexus of Blackburn Womens Herald Sun Tour (2.1).

Po Tour Down Under a Cadel Evans zůstaly v Austrálii závodit pouze čtyři neaustralské UCI týmy. Z jednoho z nich, Astany, vyhrála včerejší první etapu Herald Sun Tour Kubánka Arlenis Sierra a ve stejném čase dokončilo dalších 19 dívek.

Dnešní etapa měla netradiční podobu. Startovat se mělo na kopci, sjet se mělo do údolí, tam udělat okruh a vrátit se zpátky na kopec. Jenže počasí bylo tak mizerné, že se pořadatelé rozhodli start posunout pod kopec. Zkrátili tak etapu na pouhých 40 km, ovšem z toho 30 se jelo do kopce, který se zpočátku ještě občas srovnal, ale posledních 19,5 km už bylo jen vzhůru s průměrem 5%.

Děvčata tím pádem dojížděla do cíle rozvěšena jak korálky. V souboji nejrychlejších byla úspěšnější 21 letá Novozélanďanka Ella Harris v dresu novozélandské reprezentace. A jelikož šlo o její první UCI vítězství, bylo dosaženo v nepříznivých povětrnostních podmínkách a po absolvování extrémního stoupání, v cíli její emoce vytryskly naplno.

Celkově však zvítězila Lucy Kennedy z Mitchelton-Scott, protože včera dojela v první skupině a dnes na 3. místě zaostala pouze 3 sekundy. Zatímco Ella Harris včera zaostala v druhé větší skupině o 49 sekund za vítězkou etapy, což ji v součtu stačilo po dnešku na celkové 4. místo.