Žena ve žlutém, a to nepočítáme žluté barvy švédského národního týmu, si zde vede suverénně. Vyhrála první etapu s těžkým dojezdem ve Štramberku i rovinatý dojezd v Lichnově. Patří ji tedy dvě etapová vítězství, trikot vedoucí závodnice i trikot první v bodovací soutěži.

Páteční etapa měla být královskou, ale trochu zklamala. Peloton se nadělil už na první a také nejtěžší vrchařské prémii na Pustevnách. V samotném stoupání, které má mimochodem nový povrch, a potom ve sjezdu se vytvořily dvě podstatné skupiny. První s asi 20 závodnicemi a druhá, vlastně hlavní peloton, s třicítkou cyklistek. Vše ostatní bylo v menších skupinkách a v samostatně putujících ženách beskydskou krajinou.

První dvě skupiny se snažily udržet vedení a na druhé straně dotáhnout se na čelo závodu, „zvítězila“ první skupina, náskok udržovala a v závěru ještě zvýšila. Zajímavé bylo, že jak na čele, tak i v pronásledující skupině byly nejaktivnější cyklistky rusko/švýcarského týmu Cogeas - Mettler. V závěru se tedy rozhodovalo mezi cyklistkami, které se z pelotonu vyčlenily už na 28. kilometru, na Pustevnách.

Po této první vrchařské prémii etapa mnoho vzrušení nepřinesla, možná by se s kontextem času a vývoje ženské cyklistiky měli pořadatelé zamyslet nad scénářem etap. Aby přinesly zajímavější cyklistiku, mají tady k tomu mnoho příležitostí. Gracia je vyhledávaným závodem vrchařek a takové Pustevny by byly ideálním stoupáním v závěru etapy.

V Pustevnách jela celé stoupání v tempu veteránka, ruská cyklistka Olga Zabelinská a zůstala na čele zmíněná dvacítka.

Ve stoupání na Bumbalku se rozhodovalo, zda se peloton nedotáhne na čelo závodu, ale nestalo se tak.

Soláň potom prověřila zbytek sil samotných aktérek, několik jich z první skupiny odpadlo, ale v následných sjezdech se dotáhly zpět a vše zůstalo stejné.

Ani Pindula už nic nového nevytvořila a závěr už patřil cílovému spurtu. Ten ovládla Emilia Fahlin, i když ze švédských reprezentantek zůstala od Pusteven vepředu osamocená.

To byl scénář páteční etapy, doufáme, že sobotní dopolední časovka zamotá pořadí a vyprovokuje vrchařky k odpolední aktivitě. Především Zabelinská je výbornou časovkářkou, druhá z poslední olympiády, a ta bude chtít získat náskok díky jízdě proti času. Ovšem i Švédka je výborná časovkářka, trojnásobná mistryně své země.

Foto Josef Vaishar.cycling.photography