Movistar před sezónou 2021 posílil. Zvláště se vyplatily příchody Lópeze (Astana), García Cortiny (Bahrain-McLaren) a Serrana (Caja Rural).

Výsledkově se tým opíral především o trio Valverde, Mas, López. Oporou měl být i Soler, ale toho potkala v nejdůležitějších závodech opakovaně smůla v podobě pádů.

Tým si připsal celkem 15 vyhraných závodů. Nejcennější jsou ty v kategorii World: Soler vyhrál 3. etapu na Tour de Romandie, Valverde 6. na Critériu du Dauphiné a López 18. na Vuelta a Espaňa. O 4 vítězství se postaral López, o tři Valverde.

Jediným sezónním vítězstvím Marca Soler byla 3. etapa Tour de Romandie (2.UWT).

Z Grand Tour je pro nejlepší španělský tým Giro d´Italia nejméně důležité. Jako jedničku sem poslali Marca Solera. Kvůli pádu ve 12. etapě závod nedokončil. Odstupoval z průběžného 11. místa. Přitom ta část závodu, která měla Solerově specializaci výborného vrchaře nejvíc vyhovovat, teprve měla přijít. Pár umístění do desítky v etapách a nejlepší v konečné klasifikaci Pedrero na 22. místě. Tak to se nepovedlo.

Jiné už je to s Tour de France. Do Francie a do kopců už Movistar poslal silnější sestavu: Valverdeho, Solera, který nenechal všechny síly v Itálii, taktéž Enrica Mase, ovšem s jedničkou na zádech nastupoval Miguel López. Tomu se však nedařilo. Hned v 1. etapě ztratil kvůli pádu téměř dvě minuty. V průběžném pořadí se pak pohyboval převážně ve čtvrté desítce průběžného pořadí a do 19. etapy už nenastoupil. Solerovi se opět lepila smůla na paty. V první etapě tak jako hodně cyklistů i jeho postihl těžký pád, a tím to pro něj opět předčasně skončilo. Hlavním sezónním cílem Valverdeho byla Vuelta. Naštěstí Mas sem přijel ve velmi dobré formě. Po většinu závodu se pohyboval v první desítce průběžného pořadí a konečné 6. místo bylo pro něj i tým slušný výsledek. V etapách dosáhli pouze na dvě 2. místa prostřednictvím Ervitiho a Valverdeho. V prvním případě byl lepší Nils Politt, v druhém Sepp Kuss.

Miguel Ángel López vyhrál těžkou horskou etapu Vuelta a Andalucia (2.Pro), čímž učinil rozhodující krok k celkovému vítězství.

Středobodem snažení se stala La Vuelta Ciclista a Espaňa. Konečné pocity mohou být rozporuplné, ale 2. místo v konečném pořadí Enrica Mase, který sem přijel jako určený lídr týmu, přebije všechno.

Mas se už po 3. etapě končící na Picón Blanco propracoval na průběžné 5. místo a na horším místě už se v průběhu celého závodu nenacházel. Na 2. místo, které mu patřilo i po skončení etapáku, se dostal po 17. etapě vedoucí k Lagos de Covadonga. V osmi případech se umístil v top ten, nejlépe na 2. místě v 11. etapě končící ve Valdepaňas de Jaén (viz titulní snímek), kde byl v cíli dříve pouze pozdější celkový vítěz Roglič.

Výborně si po většinu etapáku vedl i Miguel López. Dokonce vyhrál extrémně těžkou etapu končící 15km výjezdem s téměř 10% průměrným sklonem do Altu d´El Gamoniteiru, když byl v cíli o 14 vteřin dříve než druhý Roglič. Vypadalo to, že spolehlivě směřuje na stupně vítězů, ale v předposlední etapě frustrovaný z neschopnosti udržet krok s nejlepšími a z toho, že mu další soupeři včetně Bernala odmítli střídat, ze závodu z průběžně 3. místa odstoupil. Za což se sice posléze omluvil, ale to už byla jen slabá náplast na to, jak se zachoval k týmu, fanouškům a sponzorům.

López vítězí v 18. etapě Vuelta a Espaňa

I Valverde si vedl v prvních etapách velmi dobře. Bylo zřejmé, že hlavní úsilí směřoval právě k Vueltě. Po 6. etapě se nacházel na průběžném 4. místě. Jenže v následující etapě mu těžký pád vystavil stopku a předčasný konec.

Z dalších etapových závodů vyzdvihněme 4. místo Valverdeho na Okolo Katalánska (UWT) a 7. na Okolo Baskicka (UWT), 2. Oliveiri a 3. Mase na Okolo Valencie (Pro), kde Mas vyhrál 3. etapu, 1. místo Lópeze na Okol Andalusie (Pro), kde vyhrál 3. etapu a Serrano přidal vítězství v etapě 1., a 6. Lópeze na Critériu de Dauphiné (UWT), kde 6. etapa patřila Valverdemu. Také 4. místo Solera na Tour de Romandie (UWT), kde ovládl 3. etapu, a konečně 8. Jorgensona v konečném pořadí na Paris-Nice (UWT).

Borci Movistaru získali i cenné úspěchy na jednorázových závodech. O většinu nejcennějších se postaral Alejandro Valverde, když dokončil na 3. místě Valonský šíp, na 4. Lutych a na 5. Amstel i Lombardii. Cenné 6. místo také z podniku nejvyšší kategorie UCI přidal García Cortina na Eschborn-Frankfurt.

Jedním ze tří vítězství Alejandra Valverdeho v roce 2021 byla 6. etapa Critéria du Dauphiné (2.UWT).

Po sezóně odchází 8 lidí. Nejcitelnější se jeví ztráty Lópeze, který se po ročním intermezzu v Movistaru vrací do Astany, kde už si v minulých letech odkroutil 6 sezón, a Solera, jenž po 7 letech v Movistaru přijal nabídku z UAE Emirates.

Nahradí je také osmička. Z nejzajímavějších jmen to jsou tři Španělé Gorka Izagirre, Aranburu a Rodríguez, kteří se do Movistaru stěhují z Astany, a Kolumbijec Iván Sosa, jenž po 3 letech v Ineosu podepsal na dva roky do španělského týmu.

Po 5 letech v Movistaru, kde načal svou kariéru profesionálního cyklisty, odchází Héctro Carretero, který letos vyhrál etapu na Okolo Asturie (2.1), do jiného španělského, v tomto případě druhodivizního Equipo Kern Pharma, kde se stává spolujezdcem našeho Vojty Řepy.

Enric Mas druhý v konečném pořadí La Vuelta ciclista a Espaňa.