Enric Mas (Movistar) byl největším favoritem nejtěžší etapy Kolem Valencie a dosáhl na své první letošní vítězství a první v dresu týmu Movistar od přestupu z Deceuninck - Quick-Step před sezónou 2020. Mas poprvé zaútočil už 27 kilometrů před cílem, v předposledním stoupání dne, a utrhl Milese Scotsona (Groupama - FDJ), lídra závodu. V cílovém výjezdu reagoval na útoky soupeřů a čekal na těžký poslední kilometr etapy.

Do posledních stovek metrů soupeřili s Masem o etapové vítězství na vrcholu Alto de la Reina Francouzi Elie Gesbert (Arkéa Samsic) a Victor Lafay (Cofidis). Gesbert byl v náročném posledním kilometru závodu nejaktivnější, ale na Masovo zrychlení několik stovek metrů před cílem neměl síly. Lafay se držel lépe, ale ani on na šestadvacetiletého Španěla nestačil. 

Lafay ztratil 2 sekundy, Gesbert 8 sekund a v malých skupinkách a po jednotlivcích dojížděli i zbylí závodníci. Startovní pole bylo zcela rozbité. Mas se posunul do čela celkového pořadí, před Lafayem vede o 8 sekund, třetí Gesbert ztrácí 17 sekund, čtvrtý Luia Angel Maté (Euskaltel Euskadi) 42 sekundy a pátý Rémy Mertz (Bingoal Pauwels Sauces) 44 sekundy. 

Na závodníky nyní čeká 14 kilometrů dlouhá individuální časovka a výborní časovkáři Nelson Oliveira (Movistar) a Stefan Küng (Groupama - FDJ) ztrácejí na Mase 46 a 51 sekundu.