Laas nepatří k nejznámějším cyklistům na úrovni WorldTour, ale během sedmi profesionální kariéry už stihl vyhrát 14 závodů a pro Astanu bude každé vítězství velmi cenné. Kazašský celek má za sebou nejhorší sezóny ve své historii, vyhrál pouze pět závodů a žádný ve WorldTour. Astana byl letos nejhorší ze všech sestav první divize. 

Jedním z důvodů, proč letos vítězila jen sporadicky, je absence kvalitních sprinterů. Až v srpnu do týmu přišel ruský cyklista Gleb Syrica a vyhrál jednu etapu Tour de Langkawi. Bez dobrých sprinterů je těžké sbírat vítězství, pokud nepatříte mezi absolutní špičku. Laas v Boře vyhrál čtyři závody, dvě etapy Okolo Slovenska a etapy Kolem Estonska a Arctic Race of Norway. Ale letos už nic a německý celek s ním neprodloužil smlouvu. 

Pro Alexandra Vinokurova, šéfa stáje, je hodně důležité dostat Astanu opět do popředí, jinak hrozí odklon financí. Astana patřila dlouhá léta k nejlepším týmům světa a pravidelně vyhrávala Grand Tours, ale po snížení rozpočtu a organizačních zmatcích je třeba se zaměřit i na menší cíle. 

"V nadcházející sezóně bychom chtěli věnovat trochu více pozornosti pro nás ne zcela tradiční disciplíně, jakou je hromadný sprint. Věřím, že k tomu máme dobrý potenciál. Takže příchod Martina Laase do týmu nám v této otázce může pomoci," říká Vinokurov k věci. "Slavný Jaan Kirsipuu, se kterým jsem v minulosti hodně závodil a jehož názor respektuji, mi doporučil, abych Laasovi věnoval pozornost jako talentovanému a rychlému sprinterovi. Martin je skutečně silný sprinter, který umí vyhrávat a který se může podělit o svou vizi a zkušenosti s mladými jezdci a vytvořit tak silnou sprinterskou skupinu," dodává.

Pro Laase je to příležitost dostat se i na největší závody a vybírat si program více podle svého uvážení, protože konkurence v Boře byla mnohem větší. 

"Především bych chtěl říct, že jsem opravdu šťastný, že jsem podepsal smlouvu s týmem Astana Qazaqstan a moc se těším na novou sezónu," říká Laas. "Možná, že můj poslední rok nebyl zrovna nejlepší, takže doufám, že rok 2023 začnu lépe, s dobrou náladou a s nějakými dobrými výsledky, jak pro tým, tak pro mě osobně. Jsem připraven pomoci týmu v dosažení jeho hlavních cílů a těším se, že začnu pracovat s mladými sprintery týmu a předám jim všechny své zkušenosti. A samozřejmě bych rád dostal vlastní šanci ukázat, co všechno ve sprintu umím."