Od 20. do 27. února proběhl nejvýznamnější etapový závod na území Afriky, Tour du Rwanda (2.1). 14. ročník měl 8 dílů, prolog a 7 etap.

Jako obvykle se jednalo o velmi kopcovitý závod, přičemž se cyklisté velmi často dotkli hranice 2,5 tisíce metrů nad mořem. Navíc se tu našly kopce přesahující svou délkou 20 km.

Na start se postavilo 19 týmů, z toho jich 5 bylo kategorie Pro: TotalEnergies, B&B Hotels, Drone Hopper, Burgos a Novo Nordisk.

Jednotlivé etapy se staly kořistí ve 3 případech týmu TotalEnergies, 2x vyhrál Geniez a jednou Dujardin, dvě etapy si připsal jihoafrický ProTouch přes Maina a Mugishu, který se stal i nejlepším vrchařem, po etapě pak B&B Hotels prostřednictvím Boileaua, Drone Hoper přes Kolumbijce Restrepa a malajsijský Terrengganu prostřednictvím Ukrajince Budyaka.

Dres lídra průběžného pořadí často měnil majitele. Dvě etapy ho vezl Geniez, po jedné pak Restrepo, Laurence (B&B) a Madrazo (Burgos). Po 6. etapě se do něj oblékl Natnael Tesfatsion z týmu Drone Hopper - Androni Giocattoli a udržel ho až do cíle poslední etapy, čímž se stal zároveň vítězem soutěže mladíků. Zopakoval si tak celkové vítězství z roku 2020.

Nejlepším týmem se stal německý Bike Aid, což je multinárodní tým, na jehož soupisce najdeme vedle 6 Němců také 2 Eritrejce a 1 Keňana, dále 3 Nizozemce, 2 Francouze a po 1 Irovi a Turkovi.

Tesfatsion je 22letý Eritrejec, který 2 roky jezdil v development týmu Qhubeky a v roce 2021 přestoupil k Gianni Saviovi do Androni, s nímž v témže roce absolvoval italské Giro, přičemž nejlepší umístění získal v 18. etapě, když dojel na 8. místě za vítězným Bettiolem.

Na svém kontě má zatím 4 vítězství a všechny pocházejí z Afriky: ať už ze Rwandy nebo z druhého nejvýznamnějšího afrického závodu La Tropicale Amissa Bongo, který se jezdíval od roku 2006 v Gabonu, ale poslední dva roky se neuskutečnil.