Dozvuky včerejší etapy

Julian Alaphilippe, jemuž Baskicko slouží také jako příprava na tři ardenské klasiky Brabantský a Valonský šíp a Lutych, v úvodní časovce kvůli vynucené výměně bicyklu ztratil 44 sekund na Rogliče. V dalších etapách ale vždy mohl v závěrečném kilometru profitovat z tempa Remco Evenepoela, což mu vyneslo suverénní vítězství ve druhé etapě a v dalších dvou byl těsně druhý, když ho porazil nejprve Pello Bilbao a poté Daniel Martínez. Díky těmto výsledkům má jednak v držení zelený dres nejlepšího v bodovací soutěži a jednak ho 22 bonifikačních sekund vyneslo už na 9. místo průběžného pořadí 22 sekund za vedoucího Rogliče. Ke včerejší etapě poznamenal: "Remco odvedl opět výbornou práci. Dnes mi ale něco málo chybělo. Možná víc sebevědomí. Nebyl jsem přesvědčen, že chlapy v úniku dojedeme na vrcholu posledního stoupání, zvláště když jsem se dozvěděl, že vepředu je Victor Lafay. On je v kopcích skvělý, a kdyby se mu podařilo etapu vyhrát, přál bych mu to."

Primož Roglič se v Baskicku dostal do žlutého hned po úvodní časovce. V dalších etapách jezdil spíše defenzívně a hlídal si své soupeře za vydatné pomoci týmu, zvláště pak Jonase Vingegaarda. Ve včerejší etapě se sice zapojil do spurtu o etapu, ale když viděl, že cesta mezi Ulissim a hrazením se před ním mírně uzavírala, raději vyvěsil. Někteří z jeho soupeřů se mu proto díky získaným bonifikačním vteřinám od druhé do čtvrté etapy přiblížili. Ať už to byli Vlasov, Bilbao či nejčertstvěji Martínez. Jenže to nejtěžší cyklisty teprve čekalo. Jednak v dnešní etapě a hlavně v té zítřejší. Proto se Rogličovo dosavadní počínání jevilo jako nanejvýš taktické. A teprve poslední dvě etapy měly ukázat, jak na tom skutečně je. "Chci vždy vyhrávat, ale řekněme, že mi dosud chyběly trochu silnější nohy i trocha štěstí. I když i ty předešlé dvě etapy byly velmi těžké, nyní přicházejí ještě těžší, což vyvrcholí sobotní královskou etapou. Těším se."

Nejspíš by se těšil i Pierre Latour z týmu TotalEnergies, před včerejší etapou 9. muž průběžného pořadí. Jezdec, jenž byl jedničkou francouzského týmu, který dosud v Baskicku vystupoval velmi aktivně a jenž tu měl očividně vysoké ambice v celkovém pořadí. Latour měl skvělý vstup do sezóny. Nejprve 4. na Bességes (2.1), pak 5. na Provence (2.Pro), 14. na Paris-Nice (2.UWT) a 6. na GP Indurain (1.Pro). Jenže včera v závěru sjezdu z poslední vrchařské prémie 10 km před cílem, když se pohyboval v zadních pozicích skupiny favoritů, která stíhala Lafaye, spadl, dlouho klouzal po asfaltu, a když vstal, bylo podle výrazu jeho tváře vidět, že bolest je mimořádná. Do cíle sice dojel, ale kvůli mnohočetným odřeninám a spáleninám do dnešní etapy už nenastoupil.

Společně s ním nenastoupilo na start dalších 8 cyklistů a mezi nimi i Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), který sice před 14 dny vyhrál Okolo Katalánska, ale tady výsledkově zcela propadal a odstoupil z průběžného 119. místa.

164 km, 3,5 tisíce výškových metrů, 11 kopců z toho 5 klasifikovaných a cíl na konci nepříliš prudkého 5 km stoupání, ovšem s finální 600 metrovou rampou o sklonu 10,5 %. To bylo to, oč tu dnes běželo.

Boj o únik: Bilbao

V počátcích jako obvykle přicházely pokusy o únik. Zkoušeli to např. Armirail (Groupama), který byl i ve včerejším úniku, i Geoghegan Hart (Ineos) a další, ale až do první VP umístěné na 27. km se žádný únik nepodařil. Druhý projel VP Cristián Rodríguez z TotalEnergies a znovu tak posílil své postavení lídra vrchařské soutěže. I nadále probíhal boj o únik, v čemž vynikal Geoghegan Hart.

Teprve po druhé VP, která se nacházela na 66. km, se to podařilo. Na čele se ocitla sedmička ve složení Bilbao (Bahrain), Soler (UAE), Hamilton (BikeExchange), Carlos Rodríguez (Ineos), Kuss (Jumbo-Visma), Elissonde (Trek-Segafredo) a Samitier (Movistar). Pochopitelně nejsledovanějším mužem tu byl domácí Bask Pello Bilbao, 6. muž průběžného pořadí, zaostávají za Rogličem pouhých 19 sekund. Což byl nejspíš hlavní důvod, proč po diskusi se sportovním ředitelem ač nerad ze skupiny vycouval. To bylo v době, kdy se najíždělo do druhé a výrazně náročnější poloviny etapy.

Pády a zase pády: Hamilton

Neuvěřitelnou smůlu tu má tým Intermarché. Do dnešní etapy nastoupil s pouze jediným mužem. Když však Kobe Gossens kolem 100. km byl jedním z 15 lidí, které postihl pád, a o 15 km dál z kola slezl, mohli se sbalit a jet domů. Už tu neměli žádného účastníka závodu. Smůla postihla i Jumbo-Visma, které společně s cyklisty Quick-Stepu udržovali tempo pelotonu, když po pádu vzdal závod letošní nováček v týmu, 26letý Nizozemec Milan Vader, dosud známější ze světa horských kol.

70 km před cílem měla vedoucí šestice k dobru +2:15 a v pelotonu byl zatím klid. Jenže v závěru stoupání na třetí VP vypadli z první skupiny Kuss se Samitierem a v následném sjezdu doslova i Lucas Hamilton, který i s bicyklem přepadl přes svodidla do polomů. Hned několik chlapů z motospojek chvátalo nad osudnou zatáčku, aby varovali přijíždějící zhruba 90členný peloton, zatímco další chlapík pomáhal Hamiltonovi vyškrábat se ze svahu zpět na silnici. Když se mu to konečně podařilo, nasedl do týmového auta a učinkování v závodě ukončil.

Ze sedmičky zbyla dvojice: Soler

Na čele tak osaměla trojice, která 60 km před cílem měla náskok něco malinko přes 3 minuty. Jenomže spolupráce skřípala. Elissonde už měl potíže při přejezdu VP a při nájezdu do dalšího stoupání měl Soler už dost flákání Rodriguéze, takže se mu to pokusil trošku znepříjemnit zvolněním a nástupem. Jenže po chvíli už zase jel na špici s oběma soupeři na zadním kole, kteří mu buď nemohli nebo nechtěli střídat. A že Elissonde neblufoval, potvrdil o pár stovek metrů dál, když nebyl schopen akceptovat Solerovo tempo. Rodriguéz ovšem ano, zásadně však na druhé pozici. Mezitím Kuss už byl v pelotonu a nejspíš cíleně. 

Solerovo usilovné tempo a poklidné v pelotonu přineslo 50 km před cílem rozdíl +3:45 min. A s ohledem na to, že Soler před etapou ztrácel na Rogliče +1:08 min., šlo o zajímavou situaci. Rodríguez se svou ztrátou 6,5 minuty tak nebezpečný nebyl. A jelikož Jumbo nepůsobilo úplně dojmem, že musejí za každou cenu odřít všechno sami, vystřídali je na špici cyklisté Quick-Stepu. Po dalších 10 km ale stáhli jen 5 vteřin. Takže na čelo přijel i Pernsteiner z Bahrainu (pro Bilbaa) a svého člověka tam poslal i Cofidis (pro Iona Izagirreho). Z výrazu tváří domestiků bylo patrné, že teď už se jede s velkým úsilím. V další desítce kilometrů však smazali na Solera, protože Rodriguéz mu ani jednou nešlápl, jen dalších 10 vteřin. To už vypadalo vážně, takže se do práce přihlásili i borci Bora-hansgrohe (pro Vlasova). Výsledkem bylo, že 20 km před cílem, kdy se najelo do nejtěžšího stoupání dne, se odstup snížil na +2:15 min.

Finále: Evenepoel

Odspodu jel vysoké tempo Buchmann v závěsu s Vlasovem. A dařilo se mu rychle snižovat ztrátu na vedoucí dvojici. Když se dostal 16 km před cílem na minutu, tak odstoupil a nechal to už na početně velmi zredukované skupině zhruba dvacítky favoritů. Z ní okamžitě atakoval Remco Evenepoel a vyprovokoval tak únik šestice Ion Izagirre, Mas, Martínez, Vlasov a Vingegaard, k nimž si stačil ještě o kilometr dál sólově doskočit Bilbao. 

V té chvíli Rodríguez razantně nastoupil Solerovi a nechal ho svému osudu. Někdy to chce silné nervy. Rodríguez měl 30 vteřin na sedmičku a ta měla stejný náskok na hlavní skupinu, v níž zůstal sedět i Primož Roglič. O tempo jeho skupiny se v dalších kilometrech staral téměř výhradně Reichenbach pracující pro Gaudua (Groupama-FDJ). Ve stíhací skupině za Rodríguezem (Ineos) se pochopitelně úplně vzorně nestřídalo, zvláště když tři lidi neměli zájem: jednak Vingegaard, jednak Martínez (Ineos) a posléze i Soler, kterého dojeli 9 km před cílem. 

Výsledkem této situace bylo, že 21letý Španěl Carlos Rodríguez dokázal o pár sekund v závěrečné stojce odolat pronásledovatelům, z nichž nejlepší se ukázal jeho týmový kolega Martínez. Třetí dokončil etapu dnes z favoritů nejaktivnější Remco Evenepoel, který se tak posunul do čela průběžného pořadí. Za pozornost stojí i fakt, že 50 metrů před cílem se do sebe zamotali Vingegaard s Vlasovem, skončili na zemi a na mokré zámkové dlažbě museli do cíle po svých.

Primož Roglič dnes úplně propadl. Jednak v etapě a jednak v průběžném pořadí. Na vítěze etapy ztratil +1:15 a spadl až na 8. místo +1:05 za Evenepoelem. Ten má jen 2 vteřiny náskok na skvěle jedoucího Martíneze. Třetí Ion Izagirre ztrácí 21 sekund.