Dozvuky včerejší etapy

Vítěz Dylan Teuns: „Když jsem se podíval na profil etapy a jejího dojezdu, věděl jsem, že to bude pro mě jako stvořené. Útok Rohana Dennise mě ale překvapil. Přišel hodně brzo a já chytil mezeru. V důsledku toho jsem musel začít brzy sprintovat a 450 metrů před cílem jsem jel na plný plyn. Po Valonském šípu mám velké sebevědomí, nicméně jsem si nebyl úplně jistý, ale také jsem věděl, že velmi důležité bude načasování. Je to skvělý pocit získat další vítězství."

Včerejší etapa docela provětrala pole potencionálních favoritů top deset. A rozhodující vliv na to měl hromadný pád 14 km před cílem. Nejcitelnější byly ztráty Haytera, Izagirreho, Higuity a Urána.

Hodně na etapě vydělal tým Bahrainu. Nejenže Teuns vyhrál etapu, ale Caruso i Mäder tratili jen 4 vteřiny a zůstali ve skupině cyklistů, která má stále šanci na velmi dobrý celkový výsledek. Velmi dobře vyšla etapa i Movistaru, jenž měl 4 lidi v první skupině, která si připsala ony 4 vteřiny na vítěze. Velmi dobře dopadla etapa i pro UAE-Team Emirates. Hirschi dojel na 3. místě a Ayuso i McNulty byli v první skupině. Tři a to ti nejlepší dojeli v čelní skupině také z týmu Israele: Bevin, Fuglsang i Woods.

Tři cyklisty v první skupině měl sice i Cofidis, ale přišel o Iona Izagirreho, který kvůli pádu ztratil víc jak 10 minut.  Tři lidi tam měl i Trek-Segafredo, ale Tiberi to nebyl (+1:28). Velmi podobně na tom byl Groupama-FDJ: tři lidi, ale bez Pinota (+1:28).

Pouze dva cyklisty, Schmida a Honorého, měl v první skupině Quick-Step, a oba si díky dobře zvládnutému prologu stáli dobře i celkově: 5., resp. 7. místo. Poměrně dobře dopadla Bora-hansgrohe. Higuita kvůli pádu sice vypadl z pořadí (+1:28), ale Grosschartner udržel 2. a Vlasov 9. místo s minimální ztrátou.  

Jumbo-Visma má sice lídra závodu, ale Kuss i Kruijswijk nejlepším úplně nestačili a na svého kolegu Dennise ztráceli skoro k minutě. Ineos sčítal ztráty, Hyter sice do cíle dojel, ale na úplně posledním místě doprovázen dvěma bodyguardy, jedinou výjimkou byl Thomas, který se posunul na 3. místo. Urán (EF Education) sice kvůli pádu chytil přes 10 minut, ale Powless zůstal v naději na dobrý výsledek. Ve skupině s Pinotem a Tiberim dorazil i Meintjes (Intermarché), ale Quinten Hermans prodal svou aktuální výbornou formu a ztratil na 5. místě jen 2 vteřiny. Jediný, kdo se udržel v první skupině z AG2R, byl O´Connor.  

Před dnešní etapou se do jedné minuty pohybovalo stále 45 lidí. Nebyl mezi nimi Rigo Urán, který se po včerejším pádu dnes na startu neobjevil.

Etapa 2.: Échallens- Échallens

Na 168 km 2477 výškových metrů. Dvě prémie do bodovací soutěže na 29. a 143. km a jedna vrchařská trojka na 85. km 6,7 km dlouhá s průměrem 4,7 % a maximem v samém závěru 10,0 %. Posledních 5 km téměř po rovině.

Profilově nejlehčí etapa letošního ročníku. Příležitost pro cyklisty, kteří zvládnou sice kopcovitější profil, ale bez extrémů, a umí dobře zaspurtovat. Pár jich tu je: Gaviria (UAE), Aberasturi (Trek), Vernon (Quick-Step), Bevin (Israel) a zvědavi jsme byli, jak na tom bude Hayter (Ineos).

Jak šly kilometry

Standardně se nejprve utvořil denní únik. Byli v něm čtyři lidé: Skujinš z Treku, Planckaert z Intermarché, Lopez z Kern Pharma a Brun ze švýcarské reprezentace. O tempo pelotonu se po většinu dne starali jezdci Jumbo-Visma. Nejdéle vydrželi Skujinš s Brunem. Dojeti byli 20 km před cílem.

To bylo bezprostředně před dvěma neklasifikovanými stoupáními. V nich rozjel Ineos, jmenovitě Amador a Plapp, vysoké tempo, kterému pár lidí nebylo schopno čelit. Byl mezi nimi i Vernon, s nimž zůstali dva kolegové, aby se pokusili po překonání těchto náročnějších kilometrů vrátit Vernona zpátky do balíku. Ovšem neúspěšně.

Jakmile se sjelo do roviny, nastala chvilka oddechu, ale protože cíl se neúprosně blížil, začalo se hned nato zase ostře závodit. Na čele se objevovaly nejvíc dresy Jumbo-Visma, Israele, Bahrainu a DSM. Nakonec ale cyklisté Ineosu, konkrétně Sheffield, dokázali vytvořit výbornou pozici pro Haytera a ten odolal dotírajícímu Aberasturimu a Gaviriovi. Po včerejšku si tedy pěkně spravil chuť. Hodně zajímavé je 4. místo Vlasova ve spurtu rychlíků.

V čele klasifikace jednotlivců zůstal i po dnešku Rohan Dennis, kterého jeho spolujezdci dnes vzorně opečovávali. Hayter vede bodovací soutěž, Champion (Cofidis) vrchaře a Schmid (Quick-Step) mladíky.

Josef Černý dokončil etapu na 123. místě víc jak 9 minut za vítězem ve společnosti mj. Iona Izagirreho. Nikdo z těch, co před etapou mohli stále pomýšlet hodně vysoko, neztratil vůbec nic.