Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) vyhrál etapu a oblékl růžový trikot pro lídra celkového pořadí, přesto nemůže být stoprocentně spokojený. Ve své nejsilnější disciplíně měl získat víc času, je z toho jen pár sekund. Belgický mistr začal 35 kilometrů dlouhý a hodně mokrý chronometr velmi rychle. Na rovných silnicích byl na 13. kilometru o 11 sekund rychlejší než Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) a o 14 sekund lepší než Tao Geoghegan Hart (Ineos Greandiers). Předešvím však najížděl už 31 sekund na Primože Rogliče (Jumbo-Visma).

Evenepoel v druhé části zpomalil 

Jenže Slovinec si síly rozložil opačně než Evenepoel. Na dalším mezičasu pár vteřin stáhnul. Třetí mezičas byl až neuvěřitelně vyrovnaný, protože Thomas, Geoghegan Hart a Evenepoel zde měli totožný čas a Roglič ztrácel už jen 23 sekund. V cíli mezitím v horkém křesle čekal Stefan Küng (Groupama-FDJ), ale už tušil, že vítězství na Grand Tour nezíská ani tentokrát. Svého týmového parťáka Bruna Armiraila (Groupama-FDJ) porazil o 4 sekundy a po dojezdu se tvářil hodně nespokojeně. Geoghegan Hart ho porazil o 2 sekundy, ale v průběžném vedení vydržel jen tři minuty, dokud se cílem neprohnal týmový kolega Thomas. Zkušený cyklista byl o 1 sekundu ještě lepší. 

Velšan měl velkou šanci na etapové vítězství, protože Evenepoel nevypadal dobře. Joao Almeida (UAE Emirates) nejrychlejší neohrozil, cílem projel se ztrátou 34 sekund. Poté už se čekalo na Rogliče. Lídr Jumba byl v posledním úseku ze všech nejrychlejší a stáhnul ztrátu na 16 sekund za Thomasem. Evenepoel se v posledních šesti kilometrech také trochu probral a v cíli zajel o jedinou sekundu nejlepší čas. Ve skutečnosti byl lepší jen o 9 setin sekundy, ale podle pravidel UCI se tento rozdíl počítá jako jedna sekunda. 

Nebyla to moje nejlepší časovka, přiznal vítěz  

„Začal jsem příliš rychle,“ uznal po etapě. „Druhá část byla hodně špatná. Po technické části v Ceseně jsem zase našel svoje nohy, protože jsem si dokázal trochu odpočinout. Myslím, že první část časovky byla velmi dobrá, jel jsem podle plánu, tak jsem chtěl jet. Ale v té druhé části, v protivětru, jsem se necítil moc dobře. Není to nejlepší možný výsledek, ale je to další etapové vítězství, takže je to příjemné. Ale nebyla to nejlepší časovka, jakou jsem kdy jel. Myslím, že bychom měli být rádi, že jsme opět vyhráli etapu a že máme růžový dres. Ale bylo to až moc těsné.“

Stačí mu to i na celkové vedení. Andreas Leknessund (DSM) ztratil 1:15 a spadl na šesté místo. Evenepoel vstoupí do druhého týdne Giro d'Italia s výrazným náskokem 45 sekund před Thomasem, Roglič ztrácí 47 sekund a Geoghegan Hart 50 sekund. Tito tři budou pro Evenepoela nejnebezpečnější, ale mimo hru není ani Almeida s odstupem 1:07. Po prvních devíti etapách ztrácí desátý Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) 3 minuty, takže už je jasné, že se o vítězi Gira rozhodne v horách.

„Je příjemné jet do hor s tímto náskokem. Samozřejmě Ineos bude chtít na mě zaútočit, ale máme silný tým. Hodně si věříme. Zítra si musím odpočinout, protože si myslím, že poslední dva dny nebyly moje nejlepší. Musíme si všichni orazit a užít si dnešní vítězství,“ dodal Evenepoel.