Remco Evenepoel je bezpochyby největší současnou nadějí a v druhém roce mezi profesionály se už chystal na debut na monumentálních klasikách, na třítýdenním závodě a na Olympijských hrách. A mířil k vítězství na světovém šmapionátu v časovce. Ale pandemie koronaviru jeho rozlet zastavila. Klasiky se nejely, Giro neodstartovalo, Olympijské hry budou až za rok a mistrovství světa se možná přesune do Kataru, kde to drobnému Belgičanovi určitě nebude vyhovovat tolik jako v horském Švýcarsku. 

Soustředím se nyní na 3. října, na nové datum startu Gira. Ale závody mi moc chybí. V těchto týdnech bych měl mít své největší cíle. Chtěl jsem dosáhnout na nejlepší formu na Lutych - Bastogne - Lutych a na Giru. To je teď všechno pryč a bolí to. Pro sportovce není snadné se přes to přenést. Doufám, že brzy zažijeme závodní atmosféru a adrenalin, říká Evenepoel v rozhovoru s Het Nieuwsblad. 

Není tajemstvím, že jsem chtěl jet co nejrychleji v zahajovací časovce v Budapešti. Okamžitě získat co nejvíc času oproti ostatním jezdcům na celkové pořadí. V nejlepším případě by mi to přineslo růžový dres. To by bylo pěkné. Doufejme, že budu mít druhou šanci, věří si druhý muž loňského světového šampionátu v časovce.

Evenepoel se už netají ambicemi usilovat o co nejlepší umístění v celkovém pořadí Giro d´Italia, ačkoliv letos oslavil teprve dvacáté narozeniny. Kvůli Giru bude muset obětovat start na Lutychu, který se v novém kalendáři kryje s Girem. Vzdávám se Lutychu s těžkým srdcem. De Wanne, Stockeu, La Redoute, Roche aux Faucons, jsou moje oblíbené tréninkové kopce. Ale v týmu všichni rychle souhlasili, že Giro je lepší volba. V současné době je pro můj vývoj důležitá Grand Tour. Zkusit jet třítýdenní závody na celkové pořadí. Chci vědět, jaké to je a jak se budu cítit. To je důležité pro nadcházející roky. Bohužel kvůli tomu musím vynechat klasiky. 

Žádný závod ovšem nemá jistotu konání. Giro, klasiky, ani Tour de France a světový šampionát. Nový závodní kalendář je spíše seznamem přání, než opravdovým plánem. Jako první se možná bude měnit termín a místo konání mistrovství světa. Švýcarsko nejspíš neuvolní přísná omezení a šampionát by se kvůli tomu mohl stěhovat na Blízký východ, na rovinatou trať. A konal by se až v listopadu. 

Byla by škoda, kdyby se šampionát jel v Kataru. Trať ve Švýcarsku je moc krásná. Navíc je to vzácná příležitost pro vrchaře a specialisty na Grand Tours. Vždy to pro mě byl jeden z mých velkých cílů. Pokud nebude možné závodit ve Švýcarsku, doufám, že se tam vrátíme alespoň v jednom z následujících let. Pokud bude světový šampionát v Kataru, zaměřím se na časovku,“ dodává Evenepoel, který by nejspíš nedostal v rovinatém silničním závodě příležitost. Belgie má na podobné typy závodů mnohem vhodnější kandidáty. Nezkušený Evenepoel nepatří k nejlepším jezdcům na větru a na rovině.