Evenepoel musel kvůli covidu předčasně opustit Giro d'Italia, ale nemoc neměla nijak vážný průběh a už je zpět na kole a připraven na Okolo Švýcarska. Prestižní etapový závod pojede podruhé, loni na nejlepší v celkovém pořadí nestačil, ale vyhrál individuální časovku ve Vaduzu. Tour de Suisse využije jako finální přípravu na belgický šampionát, kde obhajuje titul v časovce. Závod začíná i končí individuální časovkou. Tři dny po 25,7 km dlouhém chronometru se koná mistrovská časovka a v neděli silniční závod. Na domácím mistrovství se potká s Woutem van Aertem a svede s ním souboj o tituly v obou závodech.  

Poté vyrazí na vysokohorské soustředění do Val di Fassa, kde ho čeká dvoutýdenní týmové soustředění, které zahájí přípravu na světový šampionát v Glasgow, které se koná na začátku srpna. Obhajuje duhový trikot v závodě s hromadným startem, ale největší ambice má samozřejmě i v časovce. Tento titul mu chybí, už byl evropským i belgickým mistrem. Nominaci na šampionát má v podstatě jistou, v časovce patří k nejužší světové špičce a díky němu má belgický národní tým o jedno místo navíc v silničním závodě. 

"Byla to docela výzva, najít si závodní program pro zbytek sezóny," vysvětluje Evenepoel. "Mým hlavním letošním cílem bylo Giro d'Italia a to, co se stalo, bylo opravdu nešťastné, takže bylo důležité naplánovat s vedením týmu správný program. Myslím, že Švýcarsko je ideální start, na závod mám dobré vzpomínky z loňského vítězství v časovce."

"Doufám, že si odtamtud přivezu dobré nohy na belgický šampionát, abych obhájil titul v časovce a zjistil, co dokážu v silničním závodě. A pak mohu strávit několik týdnů v nadmořské výšce v krásné oblasti kolem Val di Fassa. Už dříve jsem tam opravdu rád trénoval a je to úžasné místo s výhodami, které pobyt v nadmořské výšce přináší, a je to skvělé místo, kde se můžeme začít těšit na mistrovství světa," dodává Evenepoel.

Podle Patricka Lefevera, ředitele týmu Soudal Quick-Step, se Evenepoel už letos nevydá na žádnou Grand Tour. Na Giru přitom strávil pouze devět dní a ve zbytku sezóny má dost času na přípravu na Vueltu, ale podle Lefevera ho španělská Grand Tour už nemotivuje. Vrcholem podzimní části sezóny proto bude až závěrečný monument Okolo Lombardie.