Evenepoel si jako hlavní cíl sezóny 2023 vybral růžový závod a na Giru se při své druhé účasti pokusí poprvé vyhrát. Giro je logickým dalším krokem v jeho závodním vývoji, po vítězstvích na Vueltě a na světovém šampionátu. I když mnoho svých fanoušků zklamal tím, že si nevybral vrchol sezóny - červencovou Tour de France. Jenže Evenepoel mohl jen stěží ignorovat volání italských pořadatelů, kteří pro něj připravili hned tři individuální časovky, zatímco Francouzi mají v plánu jedinou a navíc příliš krátkou. 

Špičkový belgický časovkář si vybral Giro i kvůli stavbě trati a právě časovky chce využít v konkurenci ryzích vrchařů. „Moc se těším na úvodní časovku a pak na devátou etapu (druhou časovku, pozn. redakce). Tu jsme si minulý týden prohlédli. Na Giru jsou krásné časovky, které mi vyhovují. Doufám, že se mi bude dařit. V posledním týdnu jsou supertěžké, ale krásné horské etapy v Dolomitech. Těším se na ně. Bude to výjimečný poslední týden."

V Ceseně panovalo hodně nevlídné počasí, dříve se špatným podmínkám vyhýbal, ale už si zvykl, že občas je třeba vyrazit na trénink do deště a zimy, i to je součástí přípravy. A zkouší i další způsoby tréninku: „V zimě jsem hodně chodil. Kromě kola se rád věnuji i jiným věcem. Jako fotbalista jsem hodně běhal a pořád mě to baví. Dříve jsem často jezdil na válcích, ale loni se to změnilo. Od té doby trénuji víc venku, i když je zima nebo když prší."

Evenepoelovi se v letošní sezóně podařilo splnit si tři velké cíle - vyhrát Vueltu, duhový dres a také domácí monumentální klasiku Lutych-Bastogne-Lutych. Jeho další cíl není o nic méně ambiciózní, právě naopak. A Giro je první překážkou: „Mým velkým snem, na který se nyní soustředím, je vyhrát všechny tři Grand Tours."