Tohle nebyl ten očekávaný těsný souboj nejlepších časovkářů světa. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) byl dominantní už na rovinatém úseku u moře mezi Fossacesia Marina a cílovou Ortonou a velký náskok dovezl až na pásku. Na prvním mezičase na 10. kilometru měl náskok 12 sekund před dvojnásobným mistrem světa Filippem Gannou (Ineos Grenadiers), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ztrácel už 20 sekund a čtvrtý Jay Vine (UAE Emirates) 21 sekund, stejně jako Joao Almeida (UAE Emirates). 

Primož Roglič (Jumbo-Visma) startoval pouze minutu za Evenepoelem a po 10 kilometrech etapy ztrácel už 26 sekund. Evenepoel byl suverénní i v dalším průběhu časovky, na druhém mezičasu vedl nad Rogličem o 42 sekund a do cíle si přivezl náskok 43 sekund před největším rivalem. Ganna byl Belgičanovi nejblíž, ale na etapu myslet nemohl, protože byl pomalejší o 22 sekund. Navzdory mnohem vyšší váze nestačil ani na rovině, Evenepoel byl jednoduše neporazitelný.    

"Jsem moc spokojený," řekl Evenepoel před vyhlášením a převzetím růžového trikotu. "Je to nejlepší možný výsledek. Dnes bylo cílem jet co nejrychleji a získat etapu. Takže mise splněna. Od začátku jsem měl správný rytmus a správnou kadenci, které jsem se mohl držet."

Náskok na Rogliče ohromný, ale Evenepoel zůstává klidný: "Během časovky jsem se na svůj náskok před Primožem příliš nesoustředil. Teď jde o to, abychom bezpečně přečkali první týden a ušetřili co nejvíce energie na další časovku."

Tým Soudal Quick-Step bude muset pracovat na čele pelotonu už od druhé etapy, ale belgickému celku pomohou sprinterské sestavy a Evenepoel už má plán: "Možná teď budu muset držet dres minimálně do čtvrté etapy. Pak bych se ho mohl vzdát. Zatím jsem velmi spokojený a chci si to užít. Je to příjemný způsob, jak se vrátit na Giro."

Spokojení mohou být i v týmu UAE Emirates. Almeida ztratil 29 sekund a byl tedy druhý nejlepší z lídrů na celkové pořadí. Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) po prvním dnu Gira ztrácí už 40 sekund, Vine 46 sekund a Thomas 55 sekund, stejně jako Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe). To jsou velké rozdíly, ale největšími poraženými první etapy jsou Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), který také usiluje o dobrý výsledek v celkovém pořadí, jenže už ztrácí 1:43, Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) s odstupem 1:56 a Domenico Pozzovivo (Israel-Premier Tech), který nabral 2:11. 

V měřeném stoupání byl nejrychlejší Brandon McNulty (UAE Emirates) a díky tomu převzal modrý dres pro nejlepšího vrchaře, ačkoliv se objevily pochybnosti, zda pořadatelé stoupání změřili správně. Každopádně trikot mu oficiálně patří. 

Josef Černý (Soudal Quick-Step) byl nejlepším Čechem na úvod Gira, na 43. místě ztratil 1:38 na svého lídra. Jan Hirt (Soudal Quick-Step) zaostal na 119. příčce o 2:57 a 172. Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) o 3:54.