Před čtyřmi lety, po suverénním vítězství na juniorském evropském šampionátu ve Zlíně, se Evenepoel na tiskové konferenci rozpovídal o svých snech. Po přestupu k profesionálům měl jasno, čeho chce dosáhnout. Zatímco dlážděné klasiky už tehdy odsunul na druhou kolej, jeho cílem bylo vyhrát všechny tři Grand Tours a oblíbenou vrchařskou klasiku Lutych - Bastogne - Lutych. Vueltu tehdy označil za svůj nejoblíbenější etapový závod, zejména kvůli mnoha těžkým stoupáním.

Uplynuly čtyři roky a Evenepoel má splněno. Vyhrál Vueltu, Lutych a je mistrem světa. Už zbývá doplnit sbírku "jen" o vítězství na Giro d'Italia a Tour de France. To bude samozřejmě těžké, nejspíš úplně nejtěžší, ale určitě ne nemožné. Duhový trikot si v kariéře oblékl už potřetí, v roce 2018 totiž v rakouském Innsbrucku vyhrál časovku i závod s hromadným startem mezi juniory. Už tehdy bylo jasné, že bude skvělým profíkem. Tak dokonalou sezónu neměl snad žádný jiný junior v historii. "Tohle je na úplně jiné úrovni. S juniory se to nedá srovnávat," řekl Evenepoel ve Wollongongu. "Byl to o tři hodiny delší závod a byla to dlouhá sezóna. Jsem moc rád, že jsem na to dnes měl. Rychle jsem poznal, že jsem lepší než Alexej Lucenko, a tak jsem chtěl jet sám, nebylo času nazbyt. V posledním stoupání jsem cítil, jak mi tuhnou nohy, ale věděl jsem, že už je skoro konec."

Evenepoel nemusel během závodu řešit jediný malý problém. Vše vyšlo dokonale fyzicky i takticky. "Myslím, že jsme dnes opravdu závodili jako tým. Chtěli jsme vyhrát, nezáleželo na tom, jak to uděláme. Moje šance byla ujet dřív, Woutova šance byla jet vzadu a čekat na spurt. Dnes vyšel únik. Myslím, že jsme si to opravdu zasloužili," pochválil sebe i své krajany.

"Je to skvělé. Škoda, že příští rok se mistrovství světa koná už v srpnu. Bude to jeden z nejkratších roků v roli mistra světa, ale je mi to jedno," dodává Evenepoel. "O tomhle jsem snil. Letos jsem vyhrál všechno, co se vyhrát dalo. Monument, Grand Tour a světový šampionát. Nikdy nebudu mít lepší sezónu."

Kvůli šampionátu v Austrálii si mladý Belgičan zatím nestihl užít ani vítězství na Vueltě. Ze Španělska spěchal na druhou stranu světa, aby se připravil na časovku a silniční závod. Nyní se vrátí do Belgie jako vítěz Vuelty a mistr světa. Večírek však vypukne určitě už v Austrálii. "Myslím, že se dnes večer do své postele nepodívám!"