Pořadatelé se po dlouhém jednání se zástupci týmů, závodníků a rodinou Gina Mädera rozhodli pokračovat v závodění, ale upravili etapu tak, aby co nejvíc eliminovali riziko nebezpečných pádů. Proto se čas pro celkové pořadí počítal už 25 km před cílem. Odtud se závodníci mohli rozhodnout, zda chtějí závodit také o etapu.

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) závodit chtěl, 27 km před cílem zaútočil a do cíle dojel s velkým náskokem před pelotonem, který do cíle dovedl Wout van Aert (Jumbo-Visma) před Bryanem Coquardem (Cofidis).

Několik týmů a závodníků se rozhodlo ze švýcarského etapáku odstoupit. Skončily celé týmy Bahrain Victorious, Tudor a Intermarché-Circus-Wanty a také spousta jednotlivců z dalších celků. Etapa byla až do mety 25 km před cílem v podstatě neutralizován. Nikomu se nechtělo závodit. Pouze Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) si dojel pro body na vrchařské prémii a zajistil si vítězství v této soutěži. 

Ve stoupání Ottenberg se začalo nastupovat, nejdříve to zkusil Neilson Powless (EF Education First-EasyPost), kterého stáhl Wout van Aert (Jumbo-Visma), Zkusil to také Tom Pidcock (Ineos Grenadiers). Favorité na celkové vítězství si z hlavního pole vystoupili, nechtěli před nedělní časovkou nic riskovat, ani utrácet síly. Jedinou výjimkou byl Evenepoel, který 17 km před cílem zaútočil a už ho nikdo neviděl. Mistr světa dojel do cíle s náskokem jedné minuty. 

"Všem bylo okamžitě jasné, že závod bude neutralizovaný až do posledních 25 kilometrů. Všichni měli stejný čas a až pak mohl každý závodit jak chtěl," vysvětlil Evenepoel v cíli etapy. Evenepoel přitom vůbec neměl v plánu útočit: "Chtěli jsme dostat Merliera přes kopec a pak spurtovat. Ale stoupání bylo velmi náročné, také proto, že Wout van Aert a jeho týmoví kolegové jeli tvrdě. Chtěl jsem Timovi a Bertovi Van Lerberghemu pomoci, ale poslali mě dopředu."

A když už byl vpředu, dojel si pro vítězství. "Nejsem člověk, který by závod vzdal, i když je situace pro všechny těžká. Myslím, že to byl nejlepší způsob, jak uctít Gina. Chtěl jsem z toho vytěžit maximum, zjistit, co tady ještě můžu dokázat. Posledních 15 kilometrů bylo těžkých, neustále nahoru a dolů. Ale ke konci se to srovnalo a já mohl nechat emoce doznít. Opravdu jsem chtěl vyhrát pro Gina."

Před časovkou na 25,7 km je Evenepoel jedním za favoritům nejen v Etapě, ale také v celkovém pořadí. Ztrácí 46 sekund na vedoucího Mattiase Skjelmoseho (Trek-Segafredo): "Udělám všechno pro to, abych si dojel pro etapové vítězství. Už teď jsem hrdý na to, že se v tomto závodě po nemoci a psychickém vypětí po Giru každým dnem zlepšuju. Takže jsem opravdu spokojený s tím, co jsem předvedl. Zítra do toho chci dát všechno. Celkové vítězství bude těžké, ale já do toho dám všechno."

Skjelmose věří, že 46 sekund na Evenepoela mu bude stačit, stejně jako 8 sekund na Felixe Galla (AG2R Citroen) a 18 sekund na Juana Ayusa (UAE Emirates). "Za normálních okolností bych to měl být schopný udržet. Ale nevím, bude záležet na nohách. V prologu jsem se cítil dobře a hodně jsem trénoval na časovkářském kole. Navíc mi vyhovuje i trať, připomíná mi okruh v Lucembursku, kde jsem loni vyhrál."