Na stejném startu stáli Pogačar a Evenepoel celkem jedenadvacetkrát. Poprvé na Clásice San Sebastian v roce 2019 vyhrál Evenepoel a Pogačar skončil 19. Na loňském Tirreno-Adriatico byl naopak jednoznačně lepší Pogačar, ale v posledních dvou společných jednorázovkách vyhrál Belgičan, podruhé ovládl Clásicu San Sebastian a především se stal mistrem světa, zatímco Pogačar se trápil daleko za ním. 

Už loni se očekával souboj na Lutych-Bastogne-Lutych, jenže Pogačar nenastoupil na start, byl totiž oporou své přítelkyni, které zrovna zemřela matka. Letos je Pogačar je stěží k poražení, vyhrál Kolem Flander, Amstel Gold Race a Valonský šíp. Je v ráži a nejlepší formě kariéry. Naopak Evenepoel trávil poslední týdny obklopen jen svým týmem, na vysokohorském soustředění. Připravuje se na Giro d'Italia a klasiky se mu nehodily do programu. Ale do Lutychu, jako obhájce vítězství, samozřejmě přijede. 

"Je to jiný typ závodu, s delšími stoupáními. Posledních pár měsíců jsem jezdil hlavně krátká stoupání," říká Pogačar o posledním jarním monumentu. "Ale moje forma je dobrá. Remco Evenepoel se vrací z výšky a bude mít o Lutych zájem. Někteří další kluci jsou také čerství. Bude to nejtěžší klasika sezóny." Slovinec má za sebou dlouhé jaro, během kterého vyhrál 12 závodů. Lutych je poslední zastávkou. "Bylo by fantastické vyhrát Lutych po Amstelu a Valonském šípu. Prý bych byl třetí v historii, nevím, historii závodů moc neznám. Cílem je opět vyhrát. Tým je hodně motivovaný a strašně silný. Budu dělat svoje a uvidíme, jak to dopadne," dodává zcela klidně.

Evenepoel nezávodil už téměř měsíc, naposledy 26. března v Barceloně na Okolo Katalánska. Na soustředění dělal vše pro co nejlepší výkonnost na Giru, znamená to, že nebude ideálně připravený na Lutych? Nejspíš ano, ale jeho výkonnost je tak vysoká, že bude mezi nejlepšími a má šanci na druhé vítězství. Ve spurtu by nejspíš vyhrál Pogačar, takže Evenepoel by měl útočit dále před cílem, stejně jako loni. "Docela se toho bojím," říká upřímně Tiesj Benoot o očekávaném souboji dvou největších talentů současné cyklistiky. "Oba budou chtít závodit a čeká nás dlouhé a pěkné finále. Pro diváka to bude krásné, pro zbytek pelotonu bolestivé." 

Snad má Benoot pravdu a opravdu uvidíme zajímavý a dlouhý souboj a to nejen Pogačara s Evenepoelem.