„Mohlo to skončit hůř. Kluci odvedli skvělou práci a rychle mě dostali zpět. Potom jsem měl velké štěstí s tou druhou nehodou,“ připomněl Roglič pád Remca Evenepoela více než dva kilometry před cílem. „Protože někdo spadlo přímo u mě, ale teď jsem hlavně rád, že jsem v cíli."

Evenepoel měl víc starostí, poprvé už na začátku etapy, když do pelotonu vběhl zatoulaný pes. „Ptal jsem se ho, jak na tom je, a on řekl, že je to v pořádku. Naštěstí,“ dodává sportovně Roglič.

Spolupráce jezdců Jumbo-Visma byla navzdory okolnostem bezchybná. Roglič měl u sebe dostatek svých kolegů, kteří ho dovezli do pelotonu. „Dostal kolo od Koena Bouwmana a byl okamžitě zpět. Všechno šlo dobře,“ rekapituluje Marc Reef, sportovní ředitel Jumbo-Visma. „Potom všude docházelo k dalším pádům a objevily se nějaké mezery v pelotonu. Musíme počkat a uvidíme, co udělají rozhodčí, ale bylo to na posledních třech kilometrech.“

Pršet by mělo i v 6. etapě se startem a cílem v Neapoli. O pády tedy nejspíš nebude nouze. „Víme, že tyto italské silnice jsou v dešti hodně kluzké. Je důležité soustředit se a udržet Primože v bezpečí. To je hlavní cíl i pro zítřek,“ uzavírá Reef.

Evenepoel rozhodně nebyl stejně klidný jako Roglič. Ačkoliv druhý pád byl především jeho chyba. Mistr světa se otáčel za sebe doleva a zároveň vybočil doprava, kde zrovna projížděl Alex Kirsch z Trek-Segafredo. Lídr Soudal Quick-Step do cíle už nespěchal, v chráněné zóně už nemohl přijít o žádný čas. „Zdá se, že nemá nic zlomené, ale nejdřív to zkontrolujeme. Dnes večer vydáme prohlášení,“ řekl po etapě tiskový mluvčí Soudal Quick-Step.¨

„V tom prvním pádu se nic moc nestalo," přidal svůj pohled Klaas Lodewyck, sportovní ředitel Soudal Quick-Step. „Balík kvůli tomu psovi udělal vlnu a tam bez větších problémů šel k zemi. Byl spíš zklamaný, proto zůstal chvíli sedět. V závěru se chtěl zařadit dozadu, aby dal sprinterům prostor bojovat o etapové vítězství, ale právě v tu chvíli narazil do kola někoho z Astany a pak se s ním někdo z Trek-Segafredo srazil. Při takovém pádu se odřeninám nevyhnete. Zda je v tom víc, si musíme počkat na lékařskou zprávu. Remco se teď sprchuje a doktor se na něj podívá,“ dodal Lodewyck.

Podle týmového lékaře Toona Cruyta není EVenepoelův stav vážný: „Má velkou modřinu se svalovou kontrakcí a problémy s křížovou kostí. Ale snad se to po dobré masáži, ošetření osteopatem a dobrém spánku zlepší. To se dozvíme ráno. Pár dní potrvá, než modřina zmizí, ale doufáme, že svalová kontrakce odezní dříve. Ale čtvrtek Remco bude mít těžký.“

Podle Louise Vervaekeho může za druhý pád Alex Kirsch: „Remco se ohlédl, ale Kirsch, který už není můj kamarád, ho shodil." Podle Vervaekeho se proti nebezpečí nedalo udělat víc: „Dnes to strašně klouzalo, opravdu neuvěřitelně. Byli jsme mezí první dvacítkou celý den, abychom se vyhnuli nebezpečí, ale jak vidíte, něco se může stát vždycky."

„Kirsch pracoval pro Madse Pedersena před spurtem,“ reagoval Steven De Jongh, sportovní ředitel Treku na výtky ze strany belgického celku. „Remco se v tu chvíli podíval dozadu, takže Alexe neviděl a dotkl se jeho zadního kola. Nešťastný pád a chápu Remcovu frustraci, ale měl se dívat dopředu,“ vysvětlil De Jongh.