Jakobsen byl uveden do umělého spánku, aby to pomohlo usnadnit zotavení z rozsáhlých poranění jeho obličeje a krku, ale po pětihodinové operaci a po dalším vyšetření byli doktoři schopni vyloučit hlavní neurologické problémy. 

Tým Deceuninck-Quickstep informoval, že Jakobsen je schopen pohybovat rukama a nohama a komunikovat s lékaři, ale mluvení a příjem stravy jsou komplikované.

"Nejdůležitější věcí je, že je naživu," řekl šéf týmu Patrick Lefevere. „Prioritou číslo dvě je obnovit jeho tvář. Naštěstí nebyly zasaženy žádné životně důležité orgány, ale všechny kosti v jeho tváři jsou zlomené a ztratil všechny zuby. Je to opravdu, opravdu špatné.“ 

Příčiny vedoucí k havárii byly celkem běžné: Dylan Groenewegen, který cítil, že ho Jakobsen rychle dojíždí podél bariér, se odchýlil od přímé linie a zavřel prostor pro Jakobsena. Co bylo neobvyklé, bylo selhání plůtků, které se rozletěly a dopadly na silnici, což zapříčinilo pády dalších jezdců. 

Sám Groenewegen havaroval za cílovou čárou a utrpěl zlomeninu klíční kosti. Za incident se omluvil: „Strašně mě to mrzí. Nemůžu najít slova, která by popsala, jak je mi líto Fabia a dalších, kteří byli havárií zasaženi. Momentálně je zdraví Fabia nejdůležitější věcí. Stále na něj myslím.“ 

Jeho tým Jumbo-Visma pozastavil jeho cyklistické aktivity do doby, než disciplinární komise UCI rozhodne, zda jeho jednání opravňuje k dalšímu potrestání, kromě jeho diskvalifikace ze závodu a pokuty 500 CHF. 

Manažer Deceuninck-Quickstep Patrick Lefevere si stojí za svou bezprostřední reakcí, že by Groenewegen měl čelit obvinění z trestného činu a polské úřady by měly incident vyšetřit. 

Další však vyzvali UCI, aby udělala více pro to, aby bariéry a dojezdy etap byly navrženy bezpečnějším způsobem.