Vše podstatné se událo v závěru etapy. Dojezd do Osima byl velmi těžký, technický a na úzkých silnicích. Na posledních pěti kilometrech byly dva hodně strmé kopce. V tom prvním, 5 kilometrů před cílem, jako první zaútočil Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors). A byl to vynikající pokus. Zareagoval jen Tim Wellens (Lotto Soudal), jeden z favoritů etapy. 

Štybar a Wellens vyjeli na vrchol stoupání společně a pokračovali společně až k začátku cílového výjezdu. Za nimi s malým odstupem jela skupina favoritů, kterou táhl Jack Haig (Mitchelton-Scott). Štybarovi však už nezbyly žádné síly, nedokázal se s Belgičanem střídat a Wellens proto zaútočil sám, ale ani on na vedoucí pozici dlouho nevydržel. 

Ze skupiny totiž velmi agresivně zaútočil Simon Yates (Mitchelton-Scott), kterému skvělou pozici připravili jeho týmoví kolegové a okamžitě získal několik metrů náskoku. Další lídři na celkové pořadí nedokázali rychle zareagovat, jen Tom Dumoulin (Sunweb) se přiblížil a bojoval, ale Yates se nezlomil a protnul cílovou pásku na druhém místě. Dumoulin dojel se ztrátou 2 sekund, s bonifikacemi ztratil na Yatese 6 sekund, ale na ostatní získal. Dumoulin je výborně, byl velmi tvrdým soupeřem Yatese, ale doplatil na horší pozici při nástupu britského cyklisty. 

Davide Formolo (BORA-hansgrohe) měl velmi dobrý závěr stoupání a ztratil jen 5 sekund. Skupina s Domenicem Pozzovivem (Bahrain Merida) a Thibautem Pinotem (Groupama-FDJ) ztratila 8 sekund. Pokud přičteme 10 sekund bonifikace, najel Yates na Pinota dalších 18 sekund do průběžného pořadí, což rozhodně není málo. 

A další lídři ztratili ještě víc. Rohan Dennis (BMC) dojel s odstupem 18 sekund, Fabio Aru (UAE Emirates) ztratil 21 sekundu. Richard Carapaz (Movistar) zaostal o 23 sekundy, ale opět si polepšil v soutěži do 25 let. Miguel Angel Lopez (Movistar) totiž ztratil 30 sekund. Velmi špatně si vedl Chris Froome (Sky). Odpadl už v předposledním stoupání a dojel se ztrátou 40 sekund. Dohromady dnes ztratil 50 sekund na Yatese. 

Smolařem etapy byl Michael Woods (EF Drapac). V předposledním kopci se zapletl do pádu a dojel do cíle se ztrátou 1:05. 

Co to tedy znamená pro celkové pořadí? Yates už vede s náskokem 47 sekund před Tomem Dumoulinem. Ztráta Thibauta Pinota se přehoupla přes jednu minutu na hodnotu 1:05. Čtvrtý Pozzovivo ztrácí 1:18 a pátý Richard Carapaz už 1:56. 

Z první desítky vypadli Michael Woods, ten je nově až 16. (+3:43) a Chris Froome, který je 12. (+3:20). Posunuli se před ně nově 9. Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) a 10. Fabio Aru. Italský mistr ale ztrácí už 3:10. Na pódium to má přes 2 minuty. 

Rozhodně zajímavě se vyvíjí soutěž kategorie do 25 let. Carapaz vede s náskokem 1:21 před Lopezem. Třetí Ben O'Connor (Dimension Data) se statečně drží na třetí příčce se stále nevelkým odstupem 1:29. 

Elia Viviani (Quick-Step Floors) nadále bez problémů vede bodovací soutěž. Simon Yates je lídrem vrchařské soutěže a modrý trikot bude mít i ve čtvrtek vypůjčený Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). A Mitchelton-Scott drží i vedení v soutěži týmů. 

12. etapa Osimo - Imola (214 km)

Čtvrteční 12. etapa Gira je další s délkou přes 200 kilometrů. Trať mezi Osimem a motoristickým okruhem Imola, kde se dojíždí, měří 214 kilometrů. Vede po pobřeží a je proto rovinatá, ale těsně před cílem je krátké a ale místy docela strmé stoupání Tre Monti. To bude pro sprintery velmi těžký okamžik závodu. Odtud se už klesá do cíle, ale udržet se v pelotonu a udržet na uzdě útočníky nebude vůbec snadné. Rozdíly mezi lídry na celkové pořadí neočekáváme. 

Foto Sirotti