Trasa závodu Milán - Sanremo se mění jen minimálně a charakter závodu je stále stejný. Většinu závodu se nic neděje, všichni závodníci šetří síly a čekají na stoupání v závěru závodu, nejdříve na Tre Capi, tři malé kopce, poté na Cipressu a rozhoduje se na Poggiu. Zatímco dříve byly možné i dlouhé úniky, v současnosti se dá vyhrát buď po útoku na Poggiu, nebo ve spurtu pelotonu. 

A letos to nebude jiné. Sanremo dokáže pořádně znepříjemnit počasí, může být velmi chladno, může pršet, ale letos bude slunečno, teploty kolem 18 stupňů a slabý vítr. Právě vítr bývá hodně důležitý. Pokud v závěru Poggia fouká protivítr, je těžké uniknout pelotonu. Vítr do zad potřebují uprchlíci i v samotném Sanremu před cílovou páskou. Letos by měl být vítr slabý, takže útočit pravděpodobně půjde. 

A kdo jsou tedy největší favorité? Velké hvězdy a závodníci, kteří už v minulosti dokázali uspět. Vítězství obhajuje Vincenzo Nibali, ale zopakovat loňský útok na Poggiu bude téměř nemožné. Nibali loni překvapil, unikl sám a dojel ve strhujícím finále s minimálním náskokem před pelotonem. Letos ho samotného pravděpodobně ujet nenechají. Bahrain Merida by se tak měl opírat především o Sonnyho Colbrelliho, ale ten mezi nejužší skupinu favoritů nepatří. 

Nejvíce favorizujeme Petra Sagana. Jako každý rok. Ano, je to trochu zvláštní, protože slovenský mistr neměl v posledních týdnech nejlepší formu, musel řešit zdravotní problémy a na Tirreno - Adriatico nezářil. Ale není to pro Sagana vlastně lepší? Favoritem je vždy a zatím nevyhrál. Když je podceňován, tak vyhrává. Příkladem je loňské Roubaix a šampionáty v Kataru a Bergenu. 

Ale jakou zvolit taktiku? Čekat na spurt pelotonu se mu nevyplácí, protože konkurence bývá velká. V roce 2017 odjel na Poggiu společně s Julianem Alaphilippem a Michalem Kwiatkowskim a o vítězství ho připravil jen chytřejší Polák, který Sagana vyprovokoval k brzkému spurtu a na pásce předstihnul. Když Sagan unikne i letos, má velkou šanci ve spurtu skupiny vyhrát. Kdo rychlejší je schopen na Poggiu uniknout? 

Velké věci v poslední době předvádí Julian Alaphilippe. Francouz vyhrál Strade Bianche a dvě etapy Tirreno - Adriatico. Zejména vítězství v předposlední etapě všechny favority Sanrema vyděsilo, protože drobný klasikář vyhrál rovinatý dojezd celého pelotonu. Je velkým favoritem, ale musí se dostat do úniku. V hromadném dojezdu má jen malou naději. 

Alaphilippe by se navíc do hromadného spurtu ani zapojit nemusel, protože by musel rozjíždět spurt pro Eliu Vivianiho. Italský mistr zvládá i těžká stoupání a každý rok se zlepšuje, ale jeho výsledky na Sanremu nejsou zrovna skvělé. Nejlépe byl devátý v roce 2017. Loni neměl v dojezdu už žádné síly a dojel až devatenáctý.   

Trochu více věříme Samu Bennettovi, který zazářil dvěma vítězstvími na Paříž - Nice a také je mezi sprintery velmi dobrým vrchařem. Bennett se raketově zlepšuje a letos má velkou motivaci dokázat svému týmu BORA-hansgrohe, že si zaslouží místo na startu Giro d´Italia a Tour de France. Ale jak bude fungovat spolupráce s Petrem Saganem? 

Arnaud Démare je dalším sprinterem v našem výběru. Francouzský cyklista má důvod si věřit. V posledních třech letech dojel v první desítce. V roce 2016 vyhrál, o rok později byl šestý a loni třetí za Nibalim a Calebem Ewanem. 

O vítězství v hromadném dojezdu se pokusí tým UAE Emirates, ale se kterým závodníkem? Fernando Gaviria je rychlejší, ale Alexander Kristoff zkušenější a odolnější. Jejich spolupráce funguje velice dobře, Kristoff je luxusním rozjížděčem spurtů, kdyby se Gaviria udržel v popředí a uchoval dost sil, mohl by klidně vyhrát. 

Šanci rozhodně má Caleb Ewan. Malý Australan byl loni nejlepší ve spurtu o druhé místo a díky nízké váze mu nedělají kopce žádné velké problémy. Do první desítky největších favoritů se nám vešel i mistr Evropy Matteo Trentin. Na Paříž - Nice sice nezářil, ale umí vyhrávat velké závody. Nejlépe dojel desátý v roce 2016, letos by to mohlo být lepší, protože bude lídrem svého týmu  aje zdravý.    

Zapomenout nesmíme na Michala Kwiatkowského. Lídr Sky je ve formě, ale bude to mít hodně težké. Opakovaný vtip už není vtipem a na Kwiatkowského si dá v úniku každý pozor. Je dalším závodníkem, který musí útočit. 

Do širšího okruhu favoritů patří bývalý vítěz John Degenkolb, startovat bude mistr světa Alejandro Valverde, útočit budou chtít Greg Van Avermaet, Matej Mohorič, Philippe Gilbert, Daryl Impey a Oliver Naesen, ve spurtu mají šanci Christophe Laporte a Dylan Groenewegen, pokud přežije všechna stoupání. Ale to moc pravděpodobné není. Závodit bude i Michael Matthews, který měl těžký pád v 1. etapě Paříž - Nice, při kterém si poranil obličej, ale lékaři mu start povolili. Kdyby Paříž - Nice dokončil, patřil by k velkým favoritům, ale nyní je outsiderem. 

Favorité Milán - Sanremo:

∗∗∗∗∗ Peter Sagan

∗∗∗∗ Julian Alaphilippe

∗∗∗ Sam Bennett

∗∗ Elia Viviani, Michal Kwiatkowski, Arnaud Démare

∗ Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Matteo Trentin

Foto Sirotti