Paříž - Roubaix je nejvýjimečnějším závodem roku. Na cestách a kostkách severní Francie profesionálové závodí jen jednou ročně (pokud sem nezavítá Tour de France jako loni). To je velký rozdíl proti Belgii, kde se stále ty samé hellingy používají v mnoha závodech. 

Roubaix většinou přináší více vzrušení, než Kolem Flander. Největší belgický závod sice je úžasnou party, se stovkami tisíc nadšených diváků u trati, ale Roubaix má jiné kouzlo. Je to závod o přežití. Rovinaté úseky po kostkách ničí tělo i ducha a naučit se zde jezdit vyžaduje čas, ačkoliv na pozici v pelotonu jsou náročnější Flandry. 

Na Roubaix občas vyhraje odvážný outsider, závod je těžko předvídatelný a o dramata není nouze. Posledním velkým překvapením byl triumf Mathewa Haymana v roce 2016. Ale Australan rozhodně nevyhrál omylem nebo náhodou. Vyhrál při patnácté účasti, byla to jeho už 35. monumentální klasika v životě. A přesně to Roubaix vyžaduje, odhodlání a zkušenosti. 

Dalším překvapivý vítězem byl Johan Vansummeren v roce 2011, který strávil v úniku celý den a dotáhl ho až k triumfu. Vansummeren jel Roubaix v tom roce popáté a předtím dvakrát skončil v první desítce. Loňskému vítězi Petru Saganovi trvalo sedm ročníků než vyhrál, stejně jako Nikimu Terpstrovi. Greg Van Avermaet zvítězil při osmé účasti. Roubaix je potřeba dobře znát. 

Proto by ani Mathieu van der Poel nebyl pětihvězdičkovým favoritem. Jeden jasný velký favorit letos chybí. Dít se může ledacos a vybrat desítku největších kandidátů na vítězství není snadné. Favorizovat musíme zkušené závodníky. Na startu budou tři bývalí vítězové Peter Sagan, Greg Van Avermaet a John Degenkolb. Niki Terpstra se zotavuje z otřesu mozku. 

Využít síly kolektivu se bude snažit tým Deceuninck - Quick-Step. Na Kolem Flander se jim to vůbec nedařilo, protože lídři nebyli dost silní. Zdeňka Štybara a Philippa Gilberta zastavila nemoc, Yves Lampaert a Bob Jungels nedokázali útočit. Roubaix je odlišný závod a v Deceunincku doufají, že se Štybar dal dohromady a měl by být jedničkou týmu. Zdeňkovi francouzský závod vždy šel mnohem lépe, než konkureční Kolem Flander. Už dvakrát dojel druhý a pětkrát skončil v první desítce. Cílem je už jedině vítězství. 

Letos má velkou šanci zvítězit, pokud je opět zdráv a ve formě. Naopak Philippe Gilbert je velmi nepravděpoodbným vítězem. Nemá se závodem moc zkušeností a nikdy zde neuspěl. Navíc letos už není zrovna silný. Bob Jungels na startu nebude, připravuje se na Giro d´Italia. Deceunincku tak zbývá Yves Lampaert, který jednou dojel na sedmém místě a pak několik domestiků, kromě Kaspera Asgreena také Florian Senechal, Iljo Keisse a Tim Declercq. Zdá se, že to bude na Štybarovi, ale někdo může překvapit. 

Zachránit klasikářskou sezónu se bude pokoušet hned několik závodníků. Greg Van Avermaet zde už vyhrál a k největším fvaoritům patří i letos. Na Kolem Flander mu v závěru závodu chyběla síla a nedokázal útočit. Roubaix je taktičtější závod a Van Avermaet může využít svých zkušeností. Velmi podobně je na tom Peter Sagan, který loni zaskočil soupeře útokem na asfaltu 50 kilometrů před cílem. Slovenský mistr nebojoval o vítězství na Kolem Flander, ale na rovinatém Roubaix má větší naději na úspěch.

Taktiku a koletivní sílu budou chtít využít týmy Jumbo - Visma a Trek - Segafredo. Nizozemci mají ve svém středu Wouta van Aerta, ale celkově mají silnou sestavu. Van Aert loni skončil na 13. místě a s více zkušenostmi by se měl zlepšovat. Belgičan zklamal na Kolem Flander, Roubaix je jeho poslední jarní příležitostí. Podobně je na tom Trek, který spoléhá na Johna Degenkolba, Jaspera Stuyvena a Madse Pedersena. Po neúspěchu na Ronde mají všichni velkou motivaci. 

Oliver Naesen před Flandry onemocněl a během závodu se trápil, přesto dokázal dojet na sedmém místě. Letos má životní formu, na pódiu skončil na Milán - Sanremo a Gent - Wevelgem, jenže na Roubaix nikdy pořádně neuspěl. Nejlépe skončil dvanáctý, v loňském závodě. 

   

Pokud by měl vyhrát nějaký outsider, mohl by jím být Nils Politt. Německý cyklista je letos silný, dojel pátý na Kolem Flander, loni skončil sedmý na Roubaix a dlouhodobě se zlepšuje. Politt je ideálním typem závodníka pro Paříž - Roubaix. Vysoký, silný a s rychlou koncovkou i po těžkém závodě. Roubaix pojede počtvrté, takže už ví, co závod vyžaduje. 

Překvapivým vítězem by se mohl stát i Luke Rowe. Kapitán týmu Sky se letos snaží prosadit, klasiky jezdí na vlastní výsledek, ale není vítězným typem. To však nebyl ani Hayman a přesto Roubaix vyhrál. Tým Sky má i další závodníky, Dylana van Baarleho, Gianniho Moscona nebo Iana Stannarda, ale Rowe je jejich největší nadějí. 

Alberto Bettiol na Roubaix nestartuje, takže tým EF Education First podpoří Sebastiana Langevelda a Sepa Vanmarckeho a ambiciózní je i Taylor Phinney. Další velké vítězství by ale bylo obrovským překvapením.  

Alexander Kristoff se sice zdá být ideálním typem závodníka pro Paříž - Roubaix, ale v porovnání s Kolem Flander zde má mnohem horší výsledky. Lídr UAE Emirates má dvě umístění v první desítce, ale vítězství nikdy blízko nebyl. Letos se mu daří a ve spurtu by měl být silný, ale mezi velké favority nepatří. Debut čeká Fernanda Gaviriu, který bude druhým chráněným jezdcem sestavy. 

Domácí si moc velké naděje dělat nemohou. Velkou touhu vyhrát má Arnaud Démare. Sprinter týmu Groupama - FDJ dojel v roce 2017 na šestém místě a Roubaix je pro něj vrcholem jara. Je možné, že se bude dojíždět ve větší skupině a kdyby zde vydržel i Démare, byl by velkým favoritem.  

Mezi širší okruh favoritů patří také Matteo Trentin, Matej Mohorič a Tiesj Benoot. 

Favorité Paříž - Roubaix: 

∗∗∗∗∗ -

∗∗∗∗ Greg Van Avermaet, Zdeněk Štybar

∗∗∗ Peter Sagan, Oliver Naesen, Nils Politt

∗∗ Wout van Aert, Yves Lampaert

∗ Luke Rowe, Arnaud Démare, Alexander Kristoff

Foto Sirotti, Specialized