Pouze 22,4 kilometru dlouhá je časovka elitních mužů na Mistrovství Evropy na severu Itálie. Evropská cyklistická unie stále trvá na krátkých závodech na vlastním šampionátu. Silniční závod s hromadným startem mužů měří pouze 179 kilometrů a také kvůli tomu nemá mistrovství starého kontinentu prestiž, jakou by si zasloužilo.

Startovní listina elitní časovky ale není vůbec slabá. Na startu budou někteří nejlepší cyklisté světa, v čele s vítězem Tour de France Tadejem Pogačarem. Slovinec po Tour startoval pouze na Bretagne Classic, kde sice útočil, ale brzo odpadl a dokončil v poli poražených. Jeho forma nejspíš nebude ideální ani v Trentu, přesto by mohl uspět.

Pogačar patří k nejlepším časovkářům světa, ale zatím to dokázal jen v etapových závodech. Žádný šampionát v časovce v elitní kategorii ještě nejel. Není tedy jasné, zda dokáže konkurovat odpočatým a soustředěným specialistům. Pogačar je profesionálem teprve třetím rokem a na Mistrovství Evropy v časovce startoval naposledy v roce 2018. V Brně skončil až 16., se ztrátou 1:36 za Edoardem Affinim. Ale od té doby se toho hodně změnilo.

Fillippo Ganna má nejspíš o něco větší naději na evropský titul. Mistr světa si odpočinul po triumfu na Olympijských hrách v týmové stíhačce na dráze a pomalu se připravuje na obhajobu duhového dresu, závodí jen tréninkově a nejspíš bude v dobré kondici. Mistrovství světa v Belgii je mnohem důležitějším cílem, ale uspět na domácí půdě je vždy motivující.

Trať v Trentu je naprosto rovinatá, jak je to v Itálii zvykem, takže by měla domácímu favoritovi vyhovovat. Ganna v létě ladil formu na dráze, určitě bude dost silný a vadit by mu neměla ani kratší trať. Je velkým favoritem.

Jenže na startu bude také nevyzpytatelný Remco Evenepoel. Belgičan se stal mistrem Evropy v časovce už v roce 2019. V Alkmaaru tehdy porazil šestého Filippa Gannu o 23 sekundy na stejně dlouhé trati a na podobně rovinaté trati. Tehdy byl Evenepoel ve skvělé formě a Gannu porazil i na světovém šampionátu. Od té doby se Ital zlepšil a Belgičan musel řešit zdravotní problémy.

Ale dnes je opět mimořádně silný a chce druhý titul, také aby získal třetí startovní místo pro Belgii na světovém šampionátu. Když se mu to podaří, kromě něj a Wouta van Aerta se do nominace dostane i belgický mistr Yves Lampaert.

Hned dva kandidáty na medaile mají Švýcaři. Titul obhajuje Stefan Küng a krátká a rovinatá casovka by měla vyhovovat i Stefanu Bisseggerovi. Mladší Bissegger nedávno zazářil vítězstvím v časovce na Benelux Tour. Stejně jako Ganna se připravoval na Olympijské hry na dráze a mohlo by mu to pomoci. Je černým koněm závodu a po Gannovi a Evenepoelovi největším kandidátem na medaili.

Küng loni v Bretani prolomil smůlu na velkých šampionátech a získal vítězství. V Plouay suverénně porazil Rémiho Cavagnu a Victora Campenaertse, ale v Trentu bude mnohem větší konkurence. Küng krátké časovky umí a po zbytek letošní sezóny by měl ladit formu směrem ke světovému šampionátu. Naději na medaili rozhodně má a druhy titul by také nebyl překvapením.

Mezi širší okruh favoritů patří oba Dánové Kasper Asgreen a Mikkel Bjerg. Asgreen už delší dobu patří k nejlepším časovkářům, ale na mezinárodní úrovni ve velké konkurenci žádnou časovku nevyhrál. Vítězstvím by překvapil, ale k nejlepším patřit bude.

Po úspěchu touží také Rémi Cavagna, loni druhý muž šampionátu v Plouay. Francouz nedávno vyhrál podobně dlouhou časovku na Okolo Polska, kde nestartovali nejlepší specialisté, ale porazil velmi silné soupeře, například Joãa Almeidu, Macieje Bodnara a Mikkela Bjerga, se kterými se utká i v Trentu.

Česká reprezentace nasadí zkušeného Jana Bártu. Několikanásobný český mistr loni uspěl, byl devátý. Zopakovat takový výsledek bude letos těžší, ale Bárta je ve 36 letech stále špičkovým závodníkem.

Švýcarka favoritkou závodu žen 

Mezi ženami se nezúčastní olympijská vítězka Annemiek van Vleuten, ani její krajanka a mistryně světa Anna van der Breggen. Po dlouhé době proto nejsou největšími favoritkami Nizozemkami. Ellen van Dijk patří mezi nejlepší časovkářky, už má čtyři evropské tituly, ale letos by neměla být lepší než Marlene Reusser.

Švýcarka je ve vynikající formě, na Olympijských hrách získala stříbro a dařilo se jí i na posledních závodech. Největší soupeřkou bude Ellen van Dijk, nebezpečné budou také Němky Lisa Klein a Lisa Brennauer a Dánka Emma Norsgaard.

Časovky vysílá Eurosport ve čtvrtek v přímém přenosu.