Muži i ženy pojedou na stejné trati se startem a cílem na okruhu Fuji International Speedway. Ženy pojedou jeden 22kilometrový okruh s jedním mírným stoupáním a muži dva okruhy. Trať v Japonsku se zdá být hodně těžká, zejména v případě mužů, kteří na 44 kilometrech překonají dvě stoupání Shibanta, ale rozhodně se nejedná o vrchařskou časovku. Šanci na vítězství mají i specialisté s vyšší váhou.  

Pouze posledních 500 metrů 5,4 kilometru dlouhého stoupání je náročnější. Jinak se dá bez problému udržovat aerodynamický posed. Rovinatý rozhodně není ani automobilový okruh Fuji, ale ani zde by to nemělo specialistům zabránit získat medaile. 

Ženy

Nejdříve jsou na řadě ženy. A to hodně brzy, první závodnice startuje v 4:30 středoevropského času. Poslední Anna van der Breggen v 5:06. Favoritkami jsou opět Nizozemky. Jestli si nevynahradí zklamání ze závodu s hromadným startem, bude to velké selhání. Největší šanci na vítězství mají mistryně světa Anna van der Breggen a stříbrná z nedělního závodu Annemiek van Vleuten. Obě mají rády zvlněné časovky, obě jsou ve velmi dobré formě. Annemiek van Vleuten má největší motivaci, zlatou olympijskou medaili ještě nezískala. Krátká distance možná bude vyhovovat spíše Anně van der Breggen. 

A bronz? Ten může skončit u mnoha dalších cyklistek. Největší šanci má Američanka Chloe Dygert. Nejtalentovanější časovkářka současnosti se po loňském vážném zranění ze světového šampionátu v Imole neúčastnila žádných mezinárodních závodů. Jela pouze americký šampionát a zvítězila. Na Tokio se cíleně připravovala, nic jiného ji v letošním roce ani nezajímalo. A to nejenom na silnici, ale také na dráze. Možná je připravena perfektně a Nizozemky smete, možná ne. Je to trochu záhadná cyklistka.

Startovní listina a pořadí na startu: 

Muži 

Mezi mužskými závodníky je to o dost pestřejší. Vyhrát může hned několik jezdců. Favoritem je vždy Filippo Ganna, mistr světa má skvělou výkonnost a aerodynamiku, ale také výpadky formy. Na Tokio se připravoval i kvůli stíhačce družstev na dráze. Pokud bude v nejlepší formě, zabránit ve vítězství by mu neměla ani zvlněná trať, ačkoliv rovinaté chronometry má radši. 

O Woutu van Aertovi víme, že má špičkovou kondici a proto je favoritem číslo 1. Na Tour de France se postupně dostával do formy a dokázal to vítězstvím v časovce i ve spurtu v Paříži. Trať by mu měla vyhovovat, má dostatek sebevědomí a je připraven. Únava ze závodu s hromadným startem by měla být pryč. Tohle by mělo vyjít. Belgičané mají v záloze také Remca Evenepoela, který byl v loni možná největším favoritem. Jenže po vážném zranění se doposud nedostal do své nejlepší formy. Může uspět a získat medaili, ale vítězství by překvapilo.

Jestli se někdo umí připravit na jeden vrchol, je to Rohan Dennis. Australan letos nejel žádnou Grand Tour, místo objel několik kratších etapáků. Trať i délka závodu mu bude vyhovovat, otázkou je pouze forma. V posledních dvou letech v časovce moc nezářil, ale letos už dvě jízdy proti času vyhrál. Jeho cílem je zlatá medaile a podle toho se na závod připravoval. 

Ostatní jsou už vlastně outsidery. Stefan Küng, Primož Roglič, Kasper Asgreen, Rémi Cavagna a Tom Dumoulin teoreticky mají na medaili. Jistou naději mají také Brandon McNulty, Richie Porte, Alexej Lucenko, Alberto Bettiol a Tobias Foss. 

Startovní listina a pořadí na startu: