Rozpis závodu Omloop Het Nieuwsblad je kvůli koronaviru tajný. Pořadatelé si nepřejí fanoušky u trati závodu, ale aspoň víme, kudy se bude projíždět a jaké hellingy cyklisté přejedou. Bude jich 13, včetně těch slavných, které by měly rozhodnout, tedy Muur-Kapelmuur v Geraardsbergenu a závěrečný Bosberg:

Před rokem se z vítězství radoval Jasper Stuyven a tým Trek - Segafredo. Stuyvena o další jarní úspěchy okradla pandemie koronaviru a po pauze už se do své jarní formy nevrátil. Na Omloopu ovšem předvedl skvělý výkon a ve spurtu porazil Yvese Lampaerta. Nepochybně si přeje zopakovat vítězství, jenže letošní rok má daleko k tomu loňskému a Omloop pro něj bude prvním startem sezóny. "Vzhledem k okolnostem a vyšší moci dosud nezávodil," vysvětluje Steven de Jongh, sportovní ředitel Trek - Segafredo. "Normálně by Jasper jel Kolem Algarve, ale kvůli pandemii byla zrušena. Stuyven ale není v této situaci sám. Na startu je spousta týmů, jejichž závodníci mají v nohou jen pár nebo žádné závodní kilometry.“

Stuyven na to nebude sám. Loni se mohl spolehnout na pomoc tehdejšího mistra světa Madse Pedersena. Mladý Dán bude na start i letos a třetím chráněným jezdcem je Belgičan Edward Theuns. Americký celek proto může rozehrát taktickou partii a konkurovat silou kolektivu i Deceunincku - Quick-Step. Ale jak to Trek zahraje nechce De Jongh prozradit: "To je otázka na naši taktiku a teď na ni nebudu odpovídat. Konkurenti by tyhle informace chtěli taky. Samozřejmě můžeme vsadit na silného Madse Pedersena, který byl aktivní už na Etoile de Bessèges. Tam startoval také Edward Theuns a dobrý byl i na závodě ve Španělsku. Počasí bude hrát rozhodující roli. Ochlazuje se, ale aspoň bude sucho. Závodit by se mělo od startu. Bude to pěkný závod. Výsledky Omloop Het Nieuwsblad nikdy nelžou, uspějou jen ti nejlepší.“

Může Trek vyzrát na Deceuninck - Quick-Step? Vždyť belgický tým je nejlepší klasikářskou sestavou už několik let a do osvědčeného kádru specialistů se letos přidává mistr světa Julian Alaphilippe. To on je největším favoritem, i když nemá s Omloopem žádné zkušenosti. Alaphilippe umí zajíždět velké výsledky při debutu. Když jel poprvé Strade Bianche, zvítězil. A mezi nejlepšími byl i loni na Kolem Flander a nebýt nešťastného pádu, ještě by Woutu van Aertovi a Mathieu van der Poelovi pořádně zatopil.     

Že je Alaphilippe lídrem nejlepšího týmu, potvrdil i Yves Lampaert. Sám Alaphilippe nemá velká očekávání: "Na Tour de la Provence jsem byl dobrý, ale nebudeme tento závod porovnávat s Omloop Het Nieuwsblad. Nikdy jsem tu nezávodil. Ve čtvrtek jsem si projel malou část finále závodu a zbytek jsem si prohlédl na několik televizních záznamech z minulých ročníku. Zdá se mi to jako otevřený závod. Ale že bych byl největším favoritem? Vůbec ne. Nejsem ani lídrem týmu. Všichni startujeme ve stejné pozici a pokud se bude dojíždět ve spurtu, počítáme s Davidem Ballerinim. Každý z nás chce vyhrát."

A v tom je skryta síla belgického týmu. Soupeři si musejí dávat pozor na každého. Nebezpečný není jen Alaphilippe, ale také Zdeněk Štybar, Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Davide Ballerini a další. Alaphilippe je papírově nejlepší, ale jeho příprava prý nebyla ideální: "V závěrečné etapě Provence jsem se musel nachladit, protože jsem potom onemocněl. Kvůli nachlazení jsem několik dní nemohl správně trénovat. Jezdil jsem jen pomalu. Moje tělo si potřebovalo odpočinout. Jsem proto rád, že tady v Belgii svítí slunce. Pokud vím, v únoru se to nestává často.“

Perfektní rozhodně nebyla ani příprava Zdeňka Štybara. Vítěz ročníku 2019 odjel v tomto týdnu z týmového soustředění na pohřeb svého dědečka. Strávil 1500 kilometrů v autě a dalších 800 kilometrů seděl v autě při návrat ze Stříbra do Belgie. "Není to ideální, ale bylo pro něj důležité rozloučit se a být přítomen na pohřbu," vysvětluje Wilfried Peeters, sportovní ředitel Deceunincku. 

Víc lídrů postaví také další silné týmy. Například se poprvé v jednom dresu na jedné klasice potkají Alexander Kristoff a Matteo Trentin. Pro oba je Omloop asi příliš těžký a proto nepatří mezi největší favority. Naopak něco předvést by měli lídři AG2R Citroen - Greg Van Avermaet a Oliver Naesen. Van Avermaet byl dobrý už na Tour des Alpes Maritimes et du Var. V náročném dojezdu první etapy dojel druhý. A docela se mu dařilo i na Etoile de Bességes. Ale bude to stačit na Omloop? Musel by mít velké štěstí. Úvodní klasiku mu jde, vyhrál ji už dvakrát v letech 2016 a 2017. Jenomže to patřil k nejlepším klasikářům světa a nebylo mu 35 let. Po dvou slabých letech v CCC by se mohl v silnějším AG2R zase chytit. Ale vítězství by bylo překvapivé. A to samé se dá říct o Oliverovi Naesenovi. Třicetiletý Belgičan Omloop moc neumí a ani na prvních letošních závodech nic moc nepředvedl.

Tým DSM se loni zásluhou Sorena Kragha Andersena podíval na pódium a Dán je ve startovní listině i letos. Vítěz dvou etap na Tour de France se chce konečně výrazně prosadit na jednorázových závodech. Zatím mu v tom podle něj brání horší vytrvalost. Ale každý rok je starší a v tomto ohledu lepší. A pokud neuspěje on, bude připraven Tiesj Benoot. Jako domestik startuje také Romain Bardet. DSM patří k favoritům.   

Černých koní je na startu také dost. Namátkou Philippe Gilbert, Tim Wellens, Dylan Teuns, Nils Politt, Sep Vanmarcke a Niki Terpstra. Ale kdo je podle RoadCycling.cz největším favoritem? I když se tomu brání, je jím Julian Alaphilippe. Bez Wouta van Aerta a Mathieu van der Poela by měl dokázat, že je nejlepším závodníkem na startu.