Tadej Pogačar (UAE Emirates) dokázal nemožné. V časovce s cílem na kopci zvítězil s náskokem 1:21 před Tomem Dumoulinem (Jumbo - Visma) a Richiem Portem (Trek - Segafredo), ale především porazil Primože Rogliče (Jumbo - Visma) o 1:56 a celou Tour de France vyhraje s náskokem 59 sekund. 

Pogačar ale získá také bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let a také trikot nejlepšího vrchaře, protože měl v psoledních šesti kilometrech nejlepší čas a získal deset bodů, zatímco dosavadní lídr Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) svůj úkol nezvládl, nebodoval a o puntíkovaný dres přišel. 

Tragický výkon podal doposud třetí Miguel Angel Lopez (Astana), který byl dostižen Pogačarem i Rogličem a ztratil na vítěze časovky 6:17 a propadl se až na šesté místo. Poprvé se tak na pódium podívá zkušený Richie Porte, který celou Tour zakončí na třetím místě s odstupem 3:30. Čtvrtý skončí Mikel Landa (Bahrain - McLaren) a pátý Enric Mas (Movistar). 

Roglič ztrácel od prvních kilometrů 

S velkým zvratem v závěrečné časovce nikdo nepočítal, rozhodně ne naše redakce, ale už od prvních kilometrů bylo na jízdě Primože Rogliče něco zvláštního, zatímco Pogačar letěl. Už na prvním mezičase stáhl 13 sekund. A neustále zrychloval a zlepšoval se. Na třetím mezičase byl stále 25 sekund za Rogličem ve virtuálním celkovém pořadí, ale to nejdůležitější mělo teprve přijít. 

Bez chyby zvládl výměnu kola na úpatí La Planche des Belles Filles a pokračoval ve svém zběsilém tempu. Roglič také měnil kolo, ale výměna byla pomalá a Roglič nemohl najít pedály a mechanik tlačil slovinského cyklistu nepochybně déle než dovolených 5 sekund. 

Mezitím zajel nejlepší průběžný čas Tom Dumoulin s náskokem 10 sekund před Woutem van Aertem (Jumbo - Visma). Ale bylo to jedno, protože do cíle se řítil Pogačar v nepochybně mnohem lepším čase. Už během stoupání se dostal virtuálně před Rogliče a měřený úsek dlouhý 5,9 kilometru zvládl v novém rekordu, v čase 16:10, tedy o 5 sekund lépe než Fabio Aru v roce 2017. A to měnil kolo už v měřeném úseku, protože to bylo výhodnější kvůli celkovému pořadí. Kdyby měnil dříve, zajel by o několik sekund lépe. 

V cíli se čekalo na Rogliče, ale už 250 metrů před cílem bylo rozhodnuto, Roglič v tomto okamžiku ztrácel 57 sekund a definitivně přišel o žlutý dres. Zlomený Roglič nevyjadřoval po dojezdu žádné emoce, bylo však jasné, že tohle musí být největší životní zklamání, i když se ho Dumoulin a Van Aert snažili uchlácholit. Roglič ale udržel tvář a dokázal, že je opravdu silnou osobností a šel Pogačarovi pogratulovat. 

Pogačar má tři dresy

Tadej Pogačar si v Paříži půjde pro tři dresy. Pro žlutý, bílý i puntíkovaný. A to zcela zaslouženě. Pokud by se etapy bodovaly každá stejně, nejspíš by si oblékl i zelený. To vše ve 21 letech, při debutu na Tour de France. Na takový výsledek jsme si museli počkat od doby největší slávy Eddyho Merckxe. Je historicky druhým nejmladším vítězem Tour po Henrim Cornetovi. Jeho triumf je ale už 116 let starý.

Šťastný bude v Paříži i Richie Porte. Po mnoha letech nezdarů se dočkal vysněného pódia a ve 35 letech slaví svůj nejlepší výsledek na třítýdenních závodech. O trochu méně šťastný určitě je Mikel Landa. Opět končí čtvrtý, tentokrát ne o vteřinu jako v roce 2017, ale o 2:28 a s časovkou může být spokojený, protože se dostal před Lopeze. 

Spokojený určitě je i Damiano Caruso (Bahrain - McLaren), který se dostal do první desítky na úkor Alejandra Valverdeho (Movistar) a o jednu pozici vylepšil svůj výsledek z roku 2017. V první desítce už dojel také Giro d´Italia a Vueltu.