Jumbo - Visma je nový Quick-Step

Letošní klasikářská sezóna je pro dříve jen stěží porazitelný Quick-Step vyloženě zdrcující. Statistiku vylepšuje jen vítězství Fabia Jakobsena na Kuurne - Brusel - Kuurne, ale na ostatních, těžších klasikách, jsou výsledky nečekaně špatné. Na Omloop Het Nieuwsblad byl nejlepší devátý Florian Sénéchal, na E3 desátý Kasper Asgreen a na Gent - Wevelgem byl také nejlepší, ale až na 32. místě.

Quick-Step přišel o svou proslulou kolektivní sílu, mezi favority Flander nyní patří jen Asgreen a ostatní mu budou pomáhat, včetně Zdeňka Štybara a Yvese Lampaerta. Nejsilnější sestavou v závodech je od letoška Jumbo - Visma. Nizozemci posílili suverénně nejlépe, příchody Christophea Laporteho a Tiesje Benoota byly klíčové. Laporte a Benoot skvěle doplňují Wouta van Aerta a daří se i dalším domestikům, Nathanu Van Hooydonckovi a ostatním.

Jumbo - Visma nemusí spoléhat jen na Van Aerta, může taktizovat i s ostatními závodníky, na Gent - Wevelgem se do úniku vydal Laporte a jen těsně mu uniklo vítězství. Ale na Flandrech to bude pravděpodobně trochu jiné. Muži ve žlutých dresech budou chtít využít síly týmu, ale Van Aert bude jednoznačným lídrem.

Zamíchají kartami MVDP a Pogačar?

Na E3 i Gent - Wevelgem chyběly dvě velké hvězdy. Mathieu van der Poel závodil na Coppi e Bartali a Tadej Pogačar odpočíval po náročném začátku sezóny. Van Aertova převaha, jak jsme ji viděli na E3, by tak nemusela být tak výrazná. V pátek si belgický mistr dělal s vývojem závodu co chtěl. Když chtěl být vpředu, byl tam, když chtěl útočit, málokdo se ho udržel. Jenže to na startu nebyl jeho největší rival Van der Poel, který si teď pochvaluje rozhodnutí vynechat E3 a G-W. V Itálii najel důležité závodní kilometry a cítí se být připraven na dlážděné klasiky.

Stejně jako Pogačar se ve středu postaví na start Dwars door Vlaanderen. Menší belgická klasika je poslední možnou přípravou na velké Ronde a Van der Poel a Pogačar se chtějí na kostkách vyzkoušet. Letos ještě nejeli ani jednu dlážděnou klasiku a Pogačar nemá s kostkami skoro žádné zkušenosti. Sice je v současnosti nejlepším cyklistou světa, ale ne na kostkách. K velkým favoritům nepatří. Po středě budeme chytřejší, přesto doufáme, že Nizozemec se Slovincem zkomplikují Van Aertovi v neděli život. Nechceme vidět závod rozhodnutý daleko před cílem.

Pidcock se vypařil 

Před startem silniční sezóny se hodně očekávalo od Toma Pidcocka. Čerstvý mistr světa v cyklokrosu se měl zařadit mezi největší favority všech typů klasik a následně se vydat na své první Giro d'Italia. Ale nic z toho nebude. Start silniční sezóny neměl nijak skvělý, poté onemocněl a doposud se z nemoci nevzpamatoval. Také změnil plány, místo Gira pojede nejspíš až Tour de France. Má za sebou čtyři klasiky, jeho nejlepším výsledkem je 18. místo na Omloopu, kde patřil k nejaktivnějším. Kvůli nemoci vzdal Sanremo a na Gent - Wevelgem nebyl vůbec vidět, ale závod dokončil. Stále se necítí nejlépe, ale zlepšuje se. Bude to stačit na přední umístění na Ronde? Nejspíš ne. INEOS Grenadiers má v záloze další kvalitní klasikáře, Jhonatana Narvaeze a Dylana van Baarleho, ale od Pidcocka se toho čekalo nejvíc.

Sagan se vzdává, ale TotalEnergies se daří 

Když Peter Sagan letos přestupoval z BORA - hansgrohe do francouzského celku TotalEnergies, jeho hlavním úkolem bylo pozvednout výkony výsledky na klasikách. To se sice stalo, ale rozhodně ne jeho zásluhou. Slovenský mistr se od začátku roku trápí, hluboko v poli poražených dokončil Omloop, K-B-K, Sanremo i E3 Prijs a Gent - Wevelgem dokonce vzdal. Proto se rozhodl letošní ročník Kolem Flander vynechat. Pojede čtyřdenní etapový závod Circuit Cycliste Sarthe ve Francii a doufá ve zlepšení před Paříž - Roubaix. 

Mezitím se daří jiným jezdcům TotalEnergies. Anthony Turgis skončil druhý na monumentu Milán - Sanremo, na E3 Prijs skončil 13. a na Gent - Wevelgem zazářil třetím místem Belgičan Dries Van Gestel. Výsledky týmu tak nezachraňují hvězdy Peter Sagan, Niki Terpstra a Edvald Boasson Hagen, kteří jsou, zdá se, definitivně za zenitem, ale jejich mladší a neznámí týmoví kolegové. Ale bude to stačit na dobrý výsledek na Kolem Flander?

Girmay šokuje 

Biniam Girmay zaujal celý cyklistický svět především svým původem. Poprvé v historii totiž velkou dlážděnou klasiku vyhrál Afričan černé barvy pleti. Ale ještě o něco zajímavější je jeho věk. Ve 21 letech nemá žádné zkušenosti s belgickými klasikami a přesto se na E3 zařadil do elitní skupiny, což ocenil i Van Aert. Podle vítěze E3 musí mít cyklista mimořádný talent, aby už při první účasti patřil k nejlepším. A Girmay svůj talent potvrdil na Gent - Wevelgem. 250 kilometrů dlouhou jednorázovku dokázal vyhrát a připsal si největší úspěch své krátké kariéry. 

Bohužel start na Kolem Flander stále neplánuje. Tým Intermarché - Wanty Gobert chce svého nejcennějšího závodníka šetřit a Girmay už se těší na návrat domů za manželkou a dcerou. A navíc ho čeká debut na Giro d'Italia a proto není dobré protahovat jarní sezónu. Ale v budoucnu od něj očekávejme velké věci. 

Flandry jsou odlišné

Monument Kolem Flander každý rok nečím překvapí. Často vítězí favorité, ale délka (272,5 km) a náročnost závodu dělá divy. Loni překvapil Asgreen, když ve spurtu porazil Van der Poela. V roce 2019 překvapil Alberto Bettiol tvrdým útokem na Oude Kwaremont a tak dále. Všichni favorité si uvědomují, že Flandry jsou v porovnání s ostatními klasikami trochu odlišné. Je to jednoznačně nejdůležitější flanderská dlážděná klasika a také nejtěžší. Favorizovaný Van Aert se bude muset vyrovnat s délkou závodu, s čímž měl dříve jisté potíže.

Naopak by mohli překvapit jiní závodníci. Těžké závody má rád Stefan Küng. Švýcar nemá rychlost do spurtu, ale je to skvělý tempař a mohl by soupeře zaskočit přesně načasovaným únikem. Naopak Mads Pedersen je vynikající sprinter, který letos už víckrát porazil i Van Aerta. A dlouhé klasiky miluje. Van Aert se bude snažit vyhnout přímému sprinterskému souboji s Pedersenem.