Tobias Foss patří k velkým talentům světové cyklistiky, vždyť už v roce vyhrál nejprestižnější závod kategorie U23, etapák Tour de l'Avenir. Na něm jsou úspěšní pozdější vítězové Grand Tours (vyhráli například Tadej Pogačar a Egan Bernal). Foss měl jít ve stopách svých předchůdců, jenže v kopcích zatím moc nezáří a jeho maximem je deváté místo na Giro d'Italia z roku 2021. Letošní sezóna byla vlastně naprosto nepovedená, dokud neodletěl do Austrálie na světový šampionát a nezískal duhový dres v individuální časovce.

Tento úspěch všechno změnil. Pro Fosse je to první profesionální vítězství na mezinárodní scéně a také si polepšil v hierarchii týmu Jumbo-Visma. Ačkoliv ne moc, protože dostat se nad Jonase Vingegaarda, Primože Rogliče a Wouta van Aerta vlastně ani nejde. "Myslím, že jsme si uvědomili, že toho chceme příliš mnoho najednou," říká Foss v rozhovoru s Discovery o své letošní sezóně vývoji jeho profi kariéry.

"Přeskočili jsme pár kroků. Myslím, že by bylo dobré začít znovu od nuly, zajet pár dobrých etapových závodů a znovu si vybudovat sebevědomí," je opatrný při plánování další sezóny a svých cílech. Nevzdává se svého snu o vítězství na Grand Tour, ale nechce spěchat: "Grand Tour je stále mým absolutním snem, na kterém pracuji. Teď je ale pravděpodobnější, že budu vyhrávat krátké etapové závody s individuální časovkou."

Fossovi po sezóně 2023 končí smlouva s Jumbo-Visma. Kdyby mu vyšel začátek sezóny, jeho hodnota by ještě vzrostla a kromě lepších finančních podmínek by si jako mistr světa a talentovaný specialista na celkové pořadí mohl v jiném týmu říct i o lepší sportovní postavení. Jumbo-Visma je nejlepším týmem světa a prosadit se do role lídra nebude snadné. Foss nechtěl říct, zda by chtěl od sezóny 2024 pokračovat v Jumbo-Visma, protože konkurence je zde příliš velká. "Pokud chci pokračovat v kariéře lídra na celkové pořadí na velkých závodech, musím si uvědomit, že bude těžké odjet na Tour nebo Giro a jet tam na svůj vlastní výsledek. Je tu hodně dalších dobrých lídrů."

Do výběru Jumba na Tour de France se ještě ani nedostal, v posledních třech letech jel pokaždé Giro d'Italia.