Současná smlouva s týmem Ineos Froomovi vyprší na konci letošního roku. Podle Cyclingnews vyjednává s několika týmy o smlouvě na rok 2021, ale vzhledem k přerušení a odložení závodní sezóny se začalo spekulovat o možném letošním přestupu. 

Čtyřiatřicetiletý Brit byl v letech 2013 až 2018 jasnou jedničkou stáje Sky (současný Ineos) a ještě loni byl favoritem a lídrem na Tour de France, dokud ho nezastavil těžký pád na Critérium du Dauphiné. Froome si při nekontrolovaném pádu před časovkou poranil velkou část těla a na závodní kolo se vrátil až v únoru letošního roku.  

Mezitím Egan Bernal vyhrál Tour de France a ambiciózní je stále také Geraint Thomas, vítěz Tour z roku 2018. Ineos má v kádru tři poslední vítěze Tour de France, kteří dohromady nashromáždili šest triumfů. Ineos už však stárnoucímu a dlouhodobě zraněnému cyklistovi moc nevěří. Vedení týmu se zdráhá udělat z něj jedničku na Tour de France a Egan Bernal nedávno jasně řekl, že se pro Frooma a Thomase obětovat nehodlá a pojede na vítězství. 

Zdá se, že Ineos už ví, že návrat do nejlepší formy je u Frooma nepravděpodobný a roli hraje i věk. Letos bude Froomovi 35 let a v tomto věku se na Tour už nevyhrává. Lanci Armstrongovi bylo v roce jeho posledního triumfu 33 let, Cadelu Evansovi bylo v roce 2011 34 let. Kdyby Froome letos v září vyhrál, stal by se druhým nejstarším vítězem za Firminem Lambotem, kterému bylo v roce 1922 36 let. 

Froome ale nechce vyhrát jen jednou a vyrovnat rekord Jacquese Anquetila, Eddyho Merckxe, Bernarda Hinaulta a Miguela Induraina, ale hned dvakrát a stát se nejlepším. "Nemám v plánu brzo skončit. Pád mi dodal novou motivaci. Trénoval jsem tvrdě, abych se dostal zpět tam, kde jsem. Nedělal bych to pro nic," říká Froome. "Mým snem, až skončím, je mít víc vítězství na Tour de France, než kdokoliv jiný. To by byl perfektní scénář, ale vím, že mám před sebou hodně práce." 

Pro Frooma a jeho fanoušky ovšem není dobré znamení, že Ineos vůbec připouští jeho odchod. Britská stáj by nenechala odejít potenciálního vítěze Tour a už vůbec ne Brita s takovým příběhem. Ale držet ho v pozici lídra, pokud už na to nebude mít, by přineslo pouze problémy. A udržet mladého Egana Bernala má nyní prioritu.

Froome by se tak mohl stěhovat už letos, před zahájením odložené sezóny. Ale kam? Takovou podporu jako v týmu Ineos už jinde nesežene, s tím se musí smířit. Smysl dává odchod do Bahrain - McLaren. V tomto týmu od letoška velí Rod Ellingworth, dlouholetý manažer a sportovní ředitel Sky. Působí zde také Froomův dlouholetý dvorní domestik Wout Poels a také bývalý kolega Mikel Landa. Ale Poels a Landa hledali místo, kde budou lídry na celkové pořadí a příchod Frooma by asi narušil atmosféru.