Vývoj závodu není pro vedení týmu Sky komfortní. Na čele celkového pořadí je Geraint Thomas, který byl pouze plánem B a Chris Froome je druhý, ale s velkým odstupem 1:39. Tým Sky Thomasovi stále příliš nedůvěřuje. Od začátku závodu mluví sportovní ředitelé i šéf týmu David Brailsford jen o Chrisi Froomovi. On byl jasnou jedničkou a Geraint Thomas byl jediný, kdo zmínil svou ambici jet na celkové pořadí. 

Od startu závodu je Thomas bezchybný, skvěle zvládl rovinaté etapy, nic neztratil ani na kostkách a kdyby mohl, možná by v etapě do Roubaix dokázal soupeřům i ujet, ale hlavním cílem Sky bylo chránit Chrise Frooma. A také v horách je zatím nejlepší, vyhrál dvě etapy a bez zaváhání vede průběžné pořadí. Přesto i on na vrcholu Alpe d'Huez řekl, že Froome zůstává jedničkou týmu. 

Chris Froome zatím není v takové formě, aby převzal zodpovědnost za výsledek a všem ujel, včetně Gerainta Thomase. Pokusil se o to na Alpe d'Huez a Thomas byl donucen pouze čekat, co udělají soupeři. Naštěstí pro něj byl Tom Dumoulin ve výborné kondici a dotáhl ho zpět k Froomovi. Thomas byl na Alpe d'Huez silný, možná nejsilnější, ale neměl dovoleno útočit, protože by tím dostal do problémů Chrise Frooma. A ve Sky si stále nejsou jistí, že Geraint Thomas v posledním týdnu neztratí. Froomovi důvěřují mnohem více. 

Využít možných neshod uvnitř týmu Sky by chtěl Tom Dumoulin a začíná hrát psychologické hry. V etapě do Mende se podle něj Froome a Thomas dotahovali navzájem. ,,Zaútočil jsem první a Thomas mě dojel. Froome se dotáhl a sám zaútočil a byl to zase Thomas, kdo zalepil díru za Froomem," řekl v cíli 14. etapy. 

Thomas si rizika uvědomuje: ,,Hlavní je, abychom vyhráli. Kdybychom začali závodit mezi sebou a skončilo to vítězstvím Dumoulina, tak bychom vypadali jako úplní pitomci." 

Jaká tedy bude taktika týmu Sky ve zbylých horských etapách? Nabízí se možnost dlouhého úniku Chrise Frooma. Pokud by Froome ujel a získal čas, bylo by to pro Sky ideální. Kdyby se pokusil uniknout a selhal, v záloze by čekal Geraint Thomas. Pro Dumoulina, Rogliče a další soupeře Sky je to těžká situace. Thomasovi stačí si je hlídat a Froome může útočit. Ačkoliv Dumoulin, Roglič, Bardet a další ještě můžou průběh závodu zdramatizovat, těžko si představit situaci, ve které by Sky o celkové vítězství přišlo. 

Froome nesmí odvézt soupeře od Gerainta Thomase, protože sám má malý náskok před Dumoulinem a Thomas má komfortní náskok, který by měl bez problémů v časovce uhájit před kýmkoliv. Pro tým Sky by mělo větší hodnotu vítězství Chrise Frooma, protože by se jednalo o pátý triumf na Tour, čímž by vyrovnal rekord a první double Giro - Tour po dvaceti letech. Jenže Thomas je zatím nejlepším mužem Tour a obětovat ho je těžké. I díky tomu bude Tour ještě zajímavá. 

Chris Froome během druhého volného dne novinářům řekl, že je ochotný obětovat páté vítězství na Tour Geraintu Thomasovi. ,,Pokud bude závodník Sky na nejvyšším stupni Tour de France v Paříži, budu spokojený." Na otázku, zda oželí další vítězství ve prospěch Gerainta Thomase, odpověděl jednoduše: ,,Ano." Ale vyjádření na tiskových konferencích a realita bývají dvě odlišné věci. Snad se ještě nějakého dramatu dočkáme. 

Tvrdé až nepřátelské souboje týmových kolegů vídáme na velkých závodech poměrně často. Zde je několik příkladů.

Tour de France 1986 - LeMond proti Hinaultovi

Soupeření Grega LeMonda a Bernarda Hinaulta je dnes už legendární. V roce 1985 popáté vyhrál Bernard Hinault a Američan LeMond si stěžoval, že v týmu La Vie Claire musel pomáhat a sám nemohl usilovat o vítězství. Hinault proto LeMondovi slíbil podporu na další Tour, ale vše se vyvinulo jinak. Hinault byl jediným vážným soupeřem LeMonda a tvrdě usiloval o vítězství. Američan nakonec vyhrál, přesto se cítil být obelhán. 

Giro ďItalia 1987 - Roche proti Visentinimu 

V roce 1987 se v dresu týmu Carrera sešli Stephen Roche a Roberto Visentini. A až do Gira bylo mezi nimi vše v pořádku. Zatímco Visentini se soustředil na Giro, Roche měl cílit na Tour de France. Jenže irský cyklista si chtěl vylepšit vyjednávací pozici s novým týmem před další sezónou a věděl, že vítězství na Giru by mu hodně pomohlo. Přetahovaná o růžový dres skončila nepřátelstvím mezi dvěma šampióny, ale umožnila Rocheovi zajet dokonalou sezónu, ve které vyhrál Giro, Tour a Mistrovství světa jako jediný závodník po Eddym Merckxovi. 

Giro ďItalia 2004 - Cunego proti Simonimu

Souboj mezi nastupující hvězdou Damianem Cunegem a zkušeným šampiónem Gilbertem Simonim nebyl tak tvrdý jako dva předchozí příklady. Cunego byl totiž suverénní, vyhrál čtyři etapy a celkové pořadí. Ale nejlepší kamarádi se z nich nikdy nestali. Simoni těžko snášel, že Cunego roli lídra převzal tak snadno. Skončil třetí celkově za Sergejem Gončarem. Ani jeden z nich se na nejvyšší příčku už nevrátili, Simoni ukončil kariéru v roce 2010, zatímco Cunego závodil až do letošního roku, ale nikdy na rok 2004 nenavázal. 

Tour de France 2009 - Contador proti Armstrongovi 

Byl to zvláštní ročník Tour. Po roční absenci se na start vrátil tým Astana s vítězem Tour 2007 Albertem Contadorem a do týmu, který vedl Johan Bruyneel, z důchodu přišel i Lance Armstrong, sedminásobný vítěz. Contador byl v kopcích jasně lepší, ale Bruyneel chtěl na nejvyšším stupni Armstronga. Contador to věděl a musel závodit nejen proti soupeřům, ale i některým týmovým kolegům a musel občas ignorovat Bruyneelova nařízení. Atmosféra v týmu byla špatná, ale Astana získala vítězství a třetí místo. 

Tour de France 2012 - Wiggins proti Froomovi 

Bradley Wiggins se dlouho připravoval na vítězství na Tour de France a málem mu ho vyfoukl jeho klíčový domestik. Chris Froome byl v horách lepší, ale Wiggins dominoval v časovkách. Frooma porazil, ale zároveň to byl první a poslední velký třítýdenní závod, který na silnici vyhrál. O rok později byl lídrem na Tour Chris Froome a Wiggins vzdal nepovedené Giro. Jedničkou se stal Froome a je jí dodnes. 

Foto Sirotti