Monte Zoncolan byl velkým strašákem pro všechny favority a lídry. V mimořádně náročném výjezdu zazářil Chris Froome (Sky). Měl výbornou týmovou podporu, Wout Poels (Sky) dlouho udržoval tempo hlavní skupiny a 4,3 kilometru před cílem vyslal Frooma do útoku. Ten si okamžitě vytvořil náskok kolem 10 sekund. 

Za Froomem se vytvořila trojice Simon Yates (Mitchelton-Scott), Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) a Miguel Angel Lopez (Astana). Při nástupu Frooma odpadli Tom Dumoulin (Sunweb) a Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Ale nikdo nic nevzdával, všichni se drželi svého tempa a eliminovali ztráty. 

Simon Yates sám zaútočil 3 kilometry před cílem a ihned utrhl Pozzoviva a Lopeze. Ale k Froomovi se nedotáhl. V mírnějších pasážích před dvěma tunely byl už hodně blízko, Frooma měl jen 5 sekund před sebou, ale v posledním kilometru už neměl dostatek sil, aby Frooma dojel a předjel. 

Zato Froome dal do posledních metrů vše a poprvé letos vyhrál. Je to také jeho první vítězství na Giro ďItalia, kterým zkompletoval sbírku etapových vítězství na všech třech Grand Tours. 

Yates dojel s odstupem pouhých 6 sekund a navýšil náskok před hlavními konkurenty. Ani další závodníci neztratili příliš. Domenico Pozzovivo zaostal o 23 sekundy, Lopez o 25 sekund. Všichni však byli zvědaví především na Toma Dumoulina. A nezklamal, ztráta 37 sekund není velká, od Yatese ho však dělila 31 sekunda. 

Naopak Thibaut Pinot nadšený není. V těžkých kopcích by měl spíše získávat, ale tentokrát ztratil 42 sekundy. Ale mnohem hůře skončili jiní. Richard Carapaz (Movistar) bojoval statečně, jenže ztratil přesně 2 minuty a přišel o bílý trikot lídra kategorie do 25 let. Ten převzal Miguel Angel Lopez. V celkovém pořadí je dělí jen 14 sekund. 

Zklamaný musí být George Bennett (LottoNL Jumbo). Novozélanďan dojel s odstupem 1:55 a propadl se za Frooma a Lopeze na 8. příčku celkového pořadí. Největším poraženým dne je rozhodně Fabio Aru (UAE Emirates). Italský mistr odpadl brzy, 6 kilometrů před cílem, a ztratil na 17. místě 2:23. A propadl se i celkově, z 10. příčky spadl na 13. místo. 

Britové můžou být s etapou na Zoncolan velmi spokojení. Pomohla v celkové klasifikaci oběma favoritům. Simon Yates navýšil vedení nad Tomem Dumoulinem na 1:24. Třetí je nově Domenico Pozzovivo. Italský cyklista ztrácí 1:37. Thibaut Pinot ještě bude muset o pódium bojovat. Je čtvrtý se ztrátou 1:46. 

Chris Froome vyletěl o sedm příček výš, ale ztrátu stáhl jen o 10 sekund a stále ztrácí 3:10. Velmi si polepšil Miguel Angel Lopez. Na šestém místě ztrácí 3:42. První desítku doplňují Richard Carapaz, George Bennett, Pello Bilbao (Astana) a Patrick Konrad (BORA-hansgrohe). Vypadl z ní Rohan Dennis (BMC), nyní na 11. příčce ztrácející 5:11. Fabio Aru ztrácí 5:33. 

Simon Yates si výrazně polepšil i ve vrchařské soutěži. Má na prvním místě 76 bodů, druhý Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) má 47 bodů. V bodovací soutěži samozřejmě zůstal první Elia Viviani (Quick-Step Floors). 

Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) byl opět vidět při práci pro Simona Yatese. Před Zoncolanem dotahoval peloton k uprchlíkům Valeriu Contimu (UAE Emirates) a Enricu Barbinovi (Bardiani CSF). Dokončil na 66. místě se ztrátou 16:29. V poklidu etapu dokončil také Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors). Na 93. místě ztratil přes 22 minut. 

15. etapa Tolmezzo - Sappada (176 km) 

Žádný odpočinek na závodníky nečeká ani v nedělní etapě. 176 těžkých kilometrů s pěti kopci, to je pořádná dřina. A hlavně tři stoupání hned za sebou v úplném závěru budou důležité. V takovém profilu se rozhodně útočit dá. A nejen na etapu, ale i v boji o celkové pořadí. Janu Hirtovi (Astana) výjezd na Zoncolan nesedl. Cílem projel na 39. místě s odstupem 6:33. 

Foto Sirotti