Jakob Fuglsang (Astana) se dočkal. Po třech letošních pódiových umístěních na jarních klasikách vyhrál monumet Lutych - Bastogne - Lutych. Fuglsang byl deštivém dni jednoznačně nejsilnějším závodníkem. V těžkém závěru zareagoval na útok Michaela Woodse (EF Education First) na Roche-aux-Faucons a zanedlouho se k nim přidal také Davide Formolo (BORA - hansgrohe). Ostatní favorité, včetně Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step) nestačili.

Jenže Fuglsang nechtěl žádné kolegy v úniku a Woddse s Formolem utrhl. Za nimi se vytvořila silná skupina s Vincenzem Nibalim (Bahrain Merida), Adamem Yatesem (Mitchelton - Scott) a dalšími závodníky. Ani ti nedokázali Fuglsanga dostihnout, Dán byl příliš silný a odhodlaný. A zvládl i velmi nebezpečný smyk v mokrém sjezdu. 

Do cíle dojel s náskokem 27 sekund před Davidem Formolem, zatímco Michael Woods se propadl do další pronásledující skupiny, kde třetí místo získal Max Schachmann (BORA - hansgrohe), čtvtrý skončil Adam Yates a pátý právě Woods.  

Romanu Kreuzigerovi (Dimension Data) se po pádu na Valonském šípu nedařilo a dojel na 79. místě se ztrátou přes 13 minut.

Fuglsang byl po životním triumfu nadšený: "Je to úžasný pocit. V posledním kopci mě tým dovezl na perfektní pozici. Před kopcem byli všude možně, ale v důležitý moment byli se mnou a udělali úžasnou práci."

"Když zaútočil Woods, byla to ideální chvíle jet s ním. Od pátku, když jsem viděl trať, jsem věděl, že už nemůžu čekat a na Roche-aux-Faucons musím roztrhat skupinu a nejlépe jet sám. Ohlédl jsem se a viděl jsem, že Woods je pryč a Formolo byl taky dva tři metry za mnou, takže jsem jel nadoraz až na vrchol a zkusil jsem pokračovat až do cíle," dodal v cíli vítěz závodu.

Fuglsang dánským novinářům prozradil, že už před stoupáním Redoute mu Julian Alaphilippe dal najevo, že to dnes jejich soubojem neskončí. "Alaphilippe byl vedle mě a věděl, že na to nemá, tak mi řekl: "Doufám, že dnes vyhraješ."  

Foto Sirotti