Na jednu stranu sem míří několik World týmů v poměrně silné sestavě, na druhou tu dostávají prostor čtyři portugalské kontinentální týmy a s nimi jeden španělský. Převahu však mají španělské a italské Pro týmy: Kern Pharma, Burgos, Euskaltel, Caja Rural a Bardiani, Eolo, Drone Hopper-Androni Giocattoli. A s nimi ještě americký Human Powered Health. Z World týmů sem míří Movistar, EF Education, Cofidis a Israel.

Závod sestává ze čtyř etap rozmanitého charakteru. První etapa z Porriňa do Viga měří 165 km a jejích prvních 115 km je profilově méně náročných, ovšem minimálně čtvrtina z tohoto úseku vede bezprostředně podél větrného mořského pobřeží. Závodníci se poté stočí do kopců, kde je v průběhu 20 km čeká kaskádovité stoupání, při němž vystoupají od mořské hladiny do výšky 460 metrů nad mořem. Následně sjedou opět k pobřeží, kde je na posledních 15 km čeká několik krátkých výstupů. Takže pro klasikáře nebo sprintery.

Druhá etapa odstartuje v Bertamiráns, má klasikářský profil, který by měli zvládnout i sprinteři, kdyby na samém konci nečekala cyklistická lahůdka. Po 175 km přijde cílová stěna Mirador do Ézaro o délce 1,9 km a průměrném sklonu 13,5%, takže výškový rozdíl činí 250 metrů. Tudíž pro výbušné vrchaře typu Valverde, Woods.

Třetí etapa je opět zcela odlišná od předchozích. Vede z Macedy do Luintry a na 148 km čeká na závodníky 2670 výškových metrů. Až do 95. km celkem pohoda. Pouze předehra pro dramatickou koncovku, tři po sobě následující stoupání v délce od 7 do 8 km a průměru od 6,7 po 7,4%. Z vrcholu posledního už jen necelé 2 km ve sjezdu do cíle. Určeno zdatným vrchařům.

A ani závěrečný díl tohoto kvarteta nevybočí z rozmanitosti skladby etap. Je jím relativně plochá časovka na 16 km se startem i cílem v městě Sarria, ovšem obsahující tři sice krátké (400 až 600 metrů), ale z hlediska profilu nadprůměrně obtížné (6,1 – 7,7%) výjezdy. Příležitost zisku etapy pro časovkářské specialisty a zároveň souboj vrchařů o celkové vítězství.

Hlavním nejen marketingovým tahákem je Alejandro Valverde v dresu Movistaru. Pro tento španělský World tým je závod prestižní, a proto na něj vysílají hodně silnou sestavu. S Valverdem to jsou Ivan Sosa, Gorka Izagirre, Rojas, Pedrero či Serrano.

Hodně silnou sestavu bude mít v Galicii i Israel-Premier Tech, když se vedle sebe postaví na startovní čáru mj. Michael Woods, Jakob Fuglsang a Alessandro De Marchi.

V sestavě Cofidisu budou čtyři Španělé a všechno výborní vrchaři: bratři Herradové, Ion Izagirre a Ruben Fernandez, s nimiž je schopen držet v kopcích krok i Simon Geschke.

Ani EF Education-EasyPost tu nechce očividně hrát druhé housle, jména jako Odd Christian Eiking, Magnus Cort a Hugh Carthy by toho měla být zárukou.

Závod vysílá přímým přenosem Eurosport, českého cyklistu ale v pelotonu neuvidíme.