Časovka v Turíně byla mimořádně rychlá. Vítěz ji zvládl rychlostí téměř 59 kilometrů za hodinu. Rovinatý chronometr bez složitých technických pasáží vybízel k rychlostním rekordům. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) byl favoritem krátké časovky a vyšel z ní jako vítěz. Světový šampion podal úžasný fyzický výkon, ale také se nebojácně pouštěl do několika pravoúhlých zatáček, které na trati byly a zvládl i rozbitý asfalt s kanály a kolejemi a slaví své páté etapové vítězství na Giro d´Italia v kariéře.

Nejvážnějším soupeřem mu byl krajan Edoardo Affini (Jumbo - Visma). Mistr Evropy v časovce v kategorii U23, která se konala v roce 2018 v Brně, byl o 10 sekund horší a jen těsně porazil největší překvapení závodu, Nora Tobiase Fosse (Jumbo - Visma). Poslední vítěz Tour de l´Avenir byl na krátké a rovinaté časovce nečekaně skvělý a na Gannu ztratil jen 13 sekund. 

Nejlepším lídrem na celkové pořadí byl Portugalec Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step), který porazil dokonce i svého týmového kolegu Remca Evenepoela. Almeida zaostal o 17 sekund, Evenepoel ztratil 19 sekund. Přesto to pro Belgičana byl úspěšný návrat do závodního dění. Po devíti měsících od vážného zranění si připnul startovní číslo a dokončil v sedmém nejlepším čase.  

Překvapivě vynikající výkon podal Aleksander Vlasov (Astana - Premier Tech). Ruský vrchař startoval brzo, více než hodinu před svými nejvážnějšími konkurenty, a zvládl zajet čas jen o 24 sekundy horší než Ganna, takže na Fosse ztrácí 20 sekund a na Almeidu 7 sekund. Naopak na ostatní získal dost cenného času. Domenico Pozzovivo (Qhubeka Assos) byl také nezvykle silný a ztratil 7 sekund na Vlasova. Spokojení naopak moc nemůžou být Hugh Carthy (EF Nippo), Simon Yates (BikeExchange) a Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Oba Britové ztratili 38 sekund na Gannu a Bernal 39 sekund. 

Zraněný Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo) byl jen o 2 sekundy za Bernalem a dokonce porazil Marca Solera (Movistar) o 1 sekundu, Jaie Hindleyho (DSM) o 5 sekund, Mikela Landu (Bahrain Victorious) o 8 sekund a Emanuela Buchmanna (BORA - hansgrohe) o 14 sekund. Italský veterán může být s úvodní časovkou spokojen, zejména s přihlédnutím k zlomenému zápěstí, které ho málem nepustilo na start. Nejhorší výkon z favoritů na celkové pořadí podal Dan Martin (ISN), ztratil 57 sekund na vítěze.

Redukované pořadí lídrů na celkové pořadí (i při započtení Tobiase Fosse) vypadá následovně: 

T. Foss

J. Almeida +0:04

R. Evenepoel +0:06    

A. Vlasov +0:11

D. Pozzovivo +0:18

P. Sivakov +0:22

S. Yates +0:25

H. Carthy +0:25

E. Bernal +0:26

P. Bilbao +0:27

G. Bennett +0:28

V. Nibali +0:28

M. Soler +0:29

J. Hindley +0:33

M. Landa +0:36

R. Bardet +0:39

E. Buchmann +0:43

D. Martin +0:44


Jediný český účastník Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) nepatří mezi dobré časovkáře a v Turíně to potvrdil. Zajel 135. čas a ztratil 1:06 na vítěze etapy. 

Filippo Ganna si po půl roce opět oblékl růžový trikot lídra závodu a patří mu i ten bílý pro nejlepšího mladého závodníka a fialový pro lídra bodovací soutěže. Bílý místo něj poveze Tobias Foss a fialový Edoardo Affini.  

Ganna po vítězství cítil především úlevu. Mistr světa nevyhrál poslední tři individuální časovky a nebylo to pro něj před startem na Giru snadné: "Vlastně jsem se na časovku necítil připravený. Po Romandii jsem neměl velké sebevědomí, ale teď je zpět. Musel jsem chvíli čekat, dokud nebylo moje vítězství potvrzeno, ale teď jsem šťastný. Nevěděl jsem, jak na tom na trati jsem. Ve vysílačce jsem nic neslyšel. Tak jsem si řekl: ´Filippo, jeď na plný plyn a poslouchej lidi u trati. Pokud křičí tvoje jméno hodně nahlas, pak jedeš opravdu rychle.´ A bylo z toho tohle velké vítězství. Do zítra si zkusím odpočinout. Koneckonců, je to teprve začátek a Giro bude velmi těžké."