Gaudu a Démare nemají dobré vztahy a to nejspíš rozhodlo o konečné nominaci. Gaudu si Démara nepochybně v sestavě nepřál. Nejlepší francouzský sprinter navíc po konci letošní sezóny odejde, protože tým Marca Madiota nemá dosta peněz na zaplacení všech hvězd. Démarovi se letos daří a pravidelně vítězí, ale ani to mu do sestavy pro Tour nepomohlo.

Démare před rozhodnutím žádal o jediného pomocníka, Milese Scotsona, byl si totiž vědom, že tým chce dostat Davida Gauduho na pařížské pódium a tomu přizpůsobí celý tým. Nakonec všichni nominovaní budou mít za úkol především pomáhat francouzskému lídrovi.

To platí také o dalších dvou hvězdách týmu. Thibaut Pinot si užil pozici lídra na Giro d'Italia a na Tour bude klíčovým domestikem svého následovníka. V Itálii skončil pátý v celkovém pořadí a vyhrál soutěž vrchařů, dokázal svou formu a vynechat ho ze sestavy by bylo trestuhodné, protože kromě svých závodních kvalit může prodat i svou popularitu a strhnout tlak a pozornost domácích médií a veřejnosti z Gauduho na sebe. 

Další hvězdou týmu Stefan Küng, který bude pomáhat na rovinách a ve zvlněných etapách a sám se chce ve Francii připravit na světový šampionát v Glasgow, kde bude mít nejvyšší ambice v časovce a šanci cítí i v silničním závodě. Před časovkou na Tour moc velké ambice mít nemůže, protože končí na vrcholu dlouhého stoupání. 

Gaudu má velkou zodpovědnost za výsledek týmu na největším závodě. Sebevědomý vrchař přitom nemá nejlepší formu, na Critérium du Dauphiné se mu nedařilo vůbec, špatný byl kvůli nemoci už v Ardenách a dobrý výsledek udělal naposledy v Baskicku, kde skončil čtvrtý s velkou ztrátou na Jonase Vingegaarda a především na Paříž-Nice, kde ho porazil jen Tadej Pogačar. S Vingegaardem a Pogačarem si hlavu lámat nemusí, jeho cílem není je porazit a celou Tour vyhrát, jeho cílem je skončit třetí a dostat se na pařížské pódium. Ale konkurence bude tvrdá, o třetí místo má zájem spousta kvalitních závodníků. 

Ostatní závodníci jsou čistými domestiky, Valentin Madouas byl před rokem jedním z neschopnějších pomocníků na Tour a vzhledem ke své všestrannosti ho hodně úkolů čeká i letos. Olivier Le Gac, Quentin Pacher a Kevin Geniets jsou zkušenými domestiky, čtyřiadvacetiletý Nizozemec Lars van den Berg míří na svou první Tour de France. Van den Berg zazářil na Route d'Occitanie a proto dostane šanci. 

Sestava týmu Groupama-FDJ pro Tour de France 2023: 

David Gaudu 

Thibaut Pinot

Stefan Küng

Valentin Madouas

Olivier Le Gac

Quentin Pacher 

Kevin Geniets

Lars van den Berg