Dojezd první etapy byl velmi technický a také nebezpečný, ale díky tomu i hodně zajímavý. Pády a technické problémy museli řešit největší favorité. Chris Froome (Sky) nebyl na dobré pozici a byl vytlačen mimo silnici, nezranil se, ale musel v závěru hodně zabrat. Přesto ztratil 51 sekundu. Spadl také debutant Egan Bernal (Sky). Ve skupině Chrise Frooma se ztrátou 51 sekundy na vítěze dojeli také Richie Porte (BMC) a Adam Yates (Mitchelton-Scott). 

Ještě hůře dopadl Nairo Quintana (Movistar), který si zničil obě kola a nemohl pokračovat a musel měnit kola pár set metrů před před ochrannou tříkilometrovou zónou. Quintanovi chyběli týmoví spolujezdci, kteří byli zadrženi už v předchozích pádech. Stačila jen chvíle a Quintana by dostal čas první skupiny. 

Quintana ztratil 1:15 na vítěze a 24 sekundy na skupinu Chrise Frooma. Movistar měl v první skupině své dva zbylé lídry Mikela Landu a Alejandra Valverdeho. V popředí dojeli i další lídři, Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Rigoberto Uran (EF-Drapac), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Jakob Fuglsang (Astana), Rafal Majka (BORA-hansgrohe) a další.

Redukované pořadí dvaceti největších favoritů je následující: 

Fuglsang - 4:23:32

Majka "

Nibali "

Thomas " 

Jungels " 

Dumoulin " 

Landa " 

Bardet " 

Valverde " 

Mollema " 

Kruijswijk "

Zakarin "

Uran " 

Martin " 

Roglič " 

Porte +0:51

Yates +0:51

Froome +0:51

Quintana +1:15

Bernal +1:15 


Sprinterský dojezd byl velice rychlý a nervózní. Perfektní práci předvedl jezdci Quick-Step Floors. Jejich vlak fungoval dokonale a dovezl Fernanda Gaviriu na ideální pozici pro spurt. Hned za ním se držel Peter Sagan (BORA-hansgrohe), pokusil se vykouknout z háku, ale na rychlost mladého Kolumbijce nestačil a musel se spokojit s druhým místem. Marcel Kittel (Katusha Alpecin) si dojel pro třetí místo, jen těsně před čtvrtým Alexandrem Kristoffem (UAE Emirates). 

Gaviria se tak hned po své první etapě Tour v kariéře oblékl do žlutého dresu a také do zeleného dresu lídra bodovací soutěže a do bílého dresu nejlepšího závodníka do 25 let. Zelený dres bude mít ve druhé etapě půjčený Marcel Kittel (u Sagana má přednost duhový dres) a bílý Dylan Groenewegen (LottoNL Jumbo), dnes šestý v cíli. 


Průběh etapy

Začátek a průběh etapy nebyl příliš vzrušující. Dostat se do úniku nebyl žádný problém a zájem o to měli jen tři závodníci: Jerome Cousin (Direct Energie), Kevin Ledanois (Fortuneo - Samsic) a Yoann Offredo (Wanty Groupe Gobert). K úniku jim stačilo asi šedesát metrů, ale peloton si je držel nablízku. 

Na rychlostní prémii byl první Jerome Cousin, druhý Kevin Ledanois a třetí Yoann Offredo. Zajímavější byl sprint pelotonu, pro čtvrté místo si dojel Gaviria, pátý byl André Greipel. Uprchlíky mnohem více zajímala vrchařská prémie Côte de Vix, protože vítěz této prémie oblékl puntíkovaný dres. Spurt o jediný bod byl těsný a vyhrál ho Kevin Ledanois. 

Peloton byl v závěru etapy velice blízko první skupině, ale uprchlíci stále bojovali. Nedaleko před cílem byla připravena prémie s bonusovými sekundami. Tři sekundy získal Cousin, dvě Offredo a pro jednu sekundu si z pelotonu dojel Oliver Naesen (AG2R La Mondiale). Následovaly pády a nebezpečné situace na úzkých silnicích se spoustou zatáček, kruhových objezdů a různých zpomalovačů. Pro většinu týmů z toho byl absolutní chaos. Situaci na čele pelotonu kontrovaly týmy BORA-hansgrohe a Quick-Step Floors. Pády ale nezastavily jen lídry na celkové pořadí, ve velkém karambolu přišel o naděje na etapové vítězství Arnaud Démare (Groupama-FDJ). 

Dojíždělo se do krátké a mírného stoupání, ale Gaviria měl díky svým týmovým kolegům vysokou rychlost a udržel ji až na pásku. Sagan kontroloval druhé místo a Marcel Kittel začal spurtovat trochu pozdě a dojel třetí. 

Významnou ztrátu tedy z důležitých závodníků nabrali Chris Froome, Richie Porte, Adam Yates (všichni 51 sekundu) a Nairo Quintana a Egan Bernal (oba 1:15). Pro všechny je to velký problém a v boji o konečné konečné pódium můžou tyto sekundy velice chybět. V další etapě se dá očekávat ještě nervóznější dojezd, protože nikdo nechce ztratit další čas a týmy jezdců na celkové pořadí se budou tlačit dopředu. 

Foto Bettini/BORA-hansgrohe, Sirotti, Quick-Step Floors/Getty Images