Přejeme vše nejlepší Romanu Kreuzigerovi, který se rozhodl ukončit kariéru profesionálního jezdce. Děkujeme Romane za letošní sezónu a vaše zkušenosti!“ „Jaká úžasná jízda to byla během všech těch let! Nyní je čas začít novou kapitolu v nové roli. Jezdit za Gazprom-RusVelo jsem si opravdu užil a přeji klukům všechno nejlepší a hodně štěstí! Díky! "Takto se na facebooku rozloučili Gazprom a Roman Kreuziger.

Jedna kapitola skončila, další se začíná. A i v příštím roce nás tento tým bude zajímat o trošku víc než jiné Pro týmy, jelikož v něm budou působit znovu jako letos dva čeští cyklisté. Jak známo, k Mathiasi Vackovi přibyl Michael Kukrle.

Gazprom-RusVelo kromě Kukrleho podepsal dalších osm nových tváří. A soupisku uzavřel. Celkem bude mít v kádru v následující sezóně 21 závodníků. Jak se tedy sestava obměnila, kdo bude Gazprom reprezentovat a jaké ambice tedy může mít?

Především odešla z pohledu získaných bodů jednička týmu letošní sezóny Simone Velasco. Do své náruče ho přijala Astana. A kromě Romana skončil svou bohatou kariéru 32letý Vjačeslav Kuznětsov, který jezdil osm let ve World týmu Katuša, než přešel na poslední dva roky do Gazpromu. Angažmá tu nezískali na další období ani bratři Cimové, z nichž staršího 28letého Damiana jsme mohli letos sledovat, kterak vyhrál poslední etapu Okolo jižních Čech a posunul se tím v konečném pořadí na 3. místo. Kromě těchto pěti v týmu skončili další tři cyklisté: Šalunov, Boev a Kuzmin.

Velasco na sebe v průběhu sezóny upozorňoval opakovaně. Připomeňme si, že z 59 odzávoděných dnů se dostal v jednorázovkách či etapách 11x do top ten. Absolvoval 8 etapových závodů a v nich dokázal být 6. na Okolo Sicílie i Tour de Limousin a 9. na Sazka Tour. Třikrát se dostal na stupně vítězů, když vyhrál 3. etapu Tour de Limousin, 2. skončil na Tour du Jura a 3. v 6. etapě Tirreno-Adriatico.

Kdo tedy odcházející cyklisty nahradil?

Po 4 letech strávených v Trek-Segafredo přichází 24letý univerzál Nicola Conci. Z pohledu výsledků se nemá moc čím pochlubit, nejlepším je asi 5. místo v etapáku Coppi a Bartali z roku 2020 v poměrně silné konkurenci, když před ním skončili borci jako Narváez, Bagioli, Almeida a Ulissi.

Z World úrovně posílí řady Gazpromu také 20letá naděje pro etapové závody Andrea Piccolo, který po roce v Colpack-Ballan přešel od června 2021 do Astany a za pouhých 9 závodních dnů získal 4 umístění do desítky, přičemž se nejvíc prosadil v závodech Poháru národů do 23 let, když vyhrál GP Capodarco, byl 2. na GP Perdono a 8. na „malé“ Lombardii.

Pět dalších lidí sem přichází z úrovně „Pro“. Je to především z francouzského DELKO José Manuel Díaz, který ze sestavy Gazpromu na rok 2022 získal v tomto roce nejvíc bodů. Především tím, že dokázal vyhrát Okolo Turecka. Jde o 26letého Španěla, který je velmi dobrým etapovým jezdcem, což předpokládá, že se dokáže velmi slušně pohybovat i v náročných stoupáních. Dokázal to letos nejen v Turecku, ale i 9. místem na Tour du Limousin, 10. na Tour du l´Ain a 12. na Vuelta Asturias.

Druhým nejúspěšnějším ve sbírání bodů byla další posila, tentokrát z italského Bardiani, Giovanni Carboni, 26letý univerzál, který je i velmi slušným vrchařem, což ukázal na etapáku Adriatica Ionica 4. místem a 8. místem na Okolo Slovinska. Dokázal být ale i 5. v jedné z etap Giro d´Italia a 6. na italském šampionátu.

Z Bardiani přichází i Kevin Rivera. Jde o 23letého Kostaričana, který v minulosti prokázal mimořádný talent v extrémně náročných stoupáních, což při jeho parametrech 165 cm a 56 kg nemusí zas až tolik překvapovat. Jenže v Androni, kde strávil 4 roky, se mu v poslední době moc nedařilo, takže odešel před letošní sezónou do Bardiani, kde to ale nebylo o moc lepší. Uvidíme, zda se mu podaří pod křídly Gazpromu restartovat svou kariéru.

Dalším z „Pro“ úrovně posílí Gazprom spolujezdec Díaze 25letý Ital Alessandro Fedeli, specializací hlavně sprinter, který má z minulosti na kontě vyhrané etapy na Tour du Limousin, v Chorvatsku a Rwandě. Společně se sprinterskou jedničkou Matteo Malucellim, který do ruského týmu přichází z Androni, a Norem Eirikem Lunderem, který už od srpna tohoto roku přešel do Gazpromu z norského kontinentálního Coop, by měli pro tým sbírat body a úspěchy v hromadných závěrech.

V týmu pokračují z těch úspěšnějších Italové Marco Canola (mj. 6. na Giro della Toscana) a Cristian Scaroni (vítěz vrchařské soutěže na Okolo Sicílie), jakož i Rusové Artěm Nyč (ruský šampion v hromadném závodě), Ilnur Zakarin (11. Okolo Slovinska) a Sergej Černětskij (4. na Sibiu Tour).

Oproti letošní sezóně se snížil počet domácích ruských cyklistů v sestavě Gazpromu z 12 na 9, naopak enkláva Italů se rozšířila o jednoho na celkový počet 7.

Co se týče našich cyklistů, dá se předpokládat, že Mathias Vacek, kterému bude v červnu 20 let, bude i v následující sezóně sbírat zkušenosti mezi staršími a zkušenějšími cyklisty a pokusí se výrazněji prosadit v závodech ve své věkové kategorii, jakými jsou například Závod míru do 23 let, kde letos dojel celkově 6., či na Tour de l´Avenir, kde kvůli pádu nedokončil první etapu, což zároveň znamenalo konec jeho sezóny.

Michael Kukrle patří do skupiny univerzálů a získanými body v právě skončené sezóně se v sestavě Gazpromu pro příští rok řadí na 7. pozici. Nejvíc bodů posbíral coby republikový šampion, vítěz Memorialu Henryka Lasaka a 36. místem na olympiádě.

Manažer týmu Dmitri Sedoun o změnách pro nadcházející rok prohlásil: "Abychom zvýšili úroveň týmu, podepsali jsme jezdce různých specializací z různých zemí. Jsme si jisti, že interní konkurence v týmu a výměna zkušeností a dovedností bude přínosem pro naše ruské jezdce i pro celkový výkon týmu.“