Když závodníky na Giro d'Italia nepokosí covid, postará se o to počasí a pády. Účastníků Gira rychle ubývá, do cíle 11. etapy se dostalo jen 139 jezdců. Mezi nimi chyběl Tao Geoghegan Hart, jeden z hlavních favoritů, vítěz ročníku 2020. Osmadvacetiletý Angličan doplatil na nenápadný pád daleko před cílem. Ve sjezdu na mokrém asfaltu se nejdříve poroučel Alessandro Covi, přes něj padal Geraint Thomas a další.   

Bojovali jsme o dobrou pozici. Přede mnou spadl někdo z UAE a naštěstí pro mě jsem lehl právě na něj. Kluci za mnou ale spadli také. Sivakov je v pořádku, ale také to trochu schytal. Roglič šel taky k zemi. Byl to špatný moment. Odstoupení Geoghegana Harta je velká ztráta, byl naší tajnou zbraní. Vždycky si mohl odpočinout hned po etapách, zatímco já jsem musel dávat rozhovory. Byl tedy v dobré pozici a v dobré formě, popisuje celou situaci Thomas. 

Myslím, že tohle je prostě Giro, pořád se toho tolik děje, je to i těmi mokrými silnicemi. Je to pro nás velká velká ztráta, ale musíme se vzpamatovat a soustředit se na zbytek závodu. Jak jste viděli, na konci etapy došlo k dalšímu velkému pádu a měl jsem štěstí, že jsem se mu vyhnul. V cíli jsem viděl Rogliče a měl velkou ránu na boku. Tento závod nám dává zabrat," dodal Thomas. 

Geoghegan Hart zůstal ležet na silnici, sténal a kroutil se bolestí a křičel i při nakládání do sanitky, která ho odvezla do nemocnice. Sivakovovi se podařilo vstát a navzdory bolesti sedl na své Pinarello a pokračoval v závodě. Nedokázal jet příliš rychle, jeho jediným cílem bylo dokončit etapu, celkové pořadí bylo na vedlejší koleji. Před etapou držel velmi slibné osmé místo se ztrátou 2:15 a pro Ineos byl esem v rukávu pro případný útok v horách. To už neplatí, do cíle se dostal se ztrátou téměř 14 minut a mezi nejlepšími už určitě Giro nedokončí. Pokud ho vůbec dojede.  

Normálně v takto dlouhých etapách na Giru nehrozí žádné nebezpečí, i když bylo špatné počasí. Ale dnešek se pro nás změnil ve velmi špatný den. Ztratili jsme Geoghegana Harta, Sivakov tvrdě spadl a Thomas byl také na zemi. To je sport, ale konec Geoghegana Harta je smutný. Byl ve své nejlepší formě, řekl po etapě Matteo Tosatto, sportovní ředitel Ineosu. 

Málokdo má s profesionální cyklistikou tak bohaté zkušenosti jako Matteo Tosatto, na nejvyšší úrovni závodil dvacet let, byl důležitým pomocníkem legendárních závodníků Alessandra Petacchiho, Paola Bettiniho, Alberta Contadora a dalších. Ovšem i jeho předčasný konec Geoghegana Harta na Giru zasáhl. Ve vteřině je Giro pryč. Není to snadné. Měl velké bolesti. Nesměl jsem se dotknout jeho nohy. Teď čekáme na zprávy z nemocnice, doufám, že to dopadne dobře. Zítra budeme pokračovat, ale pro kluky je to těžké.