Počasí ovlivnilo i poslední etapu Kolem Romandie. Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) stihl dojet svou časovku na 16 kilometrů ještě než se spustil déšť a měl tak výhodu nad závodníky startujícími později. Cavagna však na velmi technické časovce předvedl vynikající výkon, o 6 sekund porazil domácího Stefana Bisseggera (EF Nippo) a dokonce o 37 sekund mistra světa Filippa Gannu (Ineos Grenadiers), kteří měli stejné podmínky. 

O dost horší počasí panovalo při jízdě Rohana Dennise (Ineos Grenadiers). Australan se i kvůli tomu musel smířit s devátým místem se ztrátou 35 sekund. Poté s epočasí umoudřilo a závodníci usilující o žlutý dres měli stejné podmínky. Velkým favoritem byl Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), kterému stačilo stáhout 11 sekund na Michaela Woodse (ISN), aby se dostal do žlutého dresu. A ž na prvním mezičase byl rozdíl mezi Thomasem a Woodsem 31 sekund. 

Thomas byl na mezičase nejrychlejší ze všech, ale poté nějaký čas ztratil a v cíli třetí s odstupem 17 sekund. Woods dorazil s velkou ztrátou 1:11 a nepřišel jen o trikot lídra, ale také o pódium. Před Woodse se dostal nejenom Thomas, ale také Richie Porte (Ineos Grenadiers), který zajel solidní časovku a ztratil 20 sekund na vítěze, Fausto Masnada (Deceuninck - Quick-Step) a Marc Soler (Movistar). 

Ital Masnada v časovce hodně překvapil, na šestém místě ztratil 21 sekund a dostal se před Woodse i Solera a postavil se vedle jezdců Ineosu na konečné pódium. Časovka nevyšla nejeno Woodsovi, také Ben O´Connor (AG2R Citroen) nepochybně doufal v lepší výkon a výsledek. Australan dokončil na 16. místě se ztrátou 52 sekund a propadl e z třetího až na šesté místo. Za ním už se v první desítce žádné změny nekonaly.

Pro Gerainta Thomase je to první vítězství od triumfu na Tour de France v roce 2018. V letech 2019 a 2020 nevyhrál ani jeden závod. 

V bodovací soutěži byl nejlepší Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), nejlepším vrchařem byl vyhlášen Kobe Goossens (Lotto Soudal) a nejlepší mladým závodníkem Thymen Arensman (DSM). Nizozemec byl přitom až 11. nejlepším jezdcem celkového pořadí. Ineos Grenadiers s přehledem ovládl týmovou soutěž.