Zcela rovinatá a nezáživná 13. etapa Giro d´Italia z Ravenny do Verony měla překvapivý závěr, když se Edoardo Affini (Jumbo - Visma) pokusil zaskočit sprintery ve stylu Fabiana Cancellary. Affini rozjížděl sprint pro týmové kolegy, ale nečekaně ujel v posledních stovkách metrů před cílem a málem mu to vyšlo. Dostihl ho jen Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos). Peter Sagan (BORA - hansgrohe) skončil třetí a získal další body do soutěže o fialový trikot. 

Tři stateční uprchlíci 

13. etapa Gira z Ravenny do Verony se ani neotřela o jakýkoliv kopec. Zcela rovinatých 198 kilometrů nebylo moc zajímavých a uprchlíky etapa rozhodně nelákala. Útočit proto museli notoričtí uprchlíci Umberto Marengo (Bardiani - CSF - Faizané) a Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec) a s nimi také Samuele Rivi (EOLO - Kometa). Trojice na čele závodu vydržela dlouho, až 7,5 kilometru před cíle byli dostiženi. A začal boj o pozice do spurtu.

Dojezd do Verony nebyl vůbec technický. Na čele pelotonu se vystřídaly týmy DSM, UAE Emirates, BORA - hansgrohe a nakonec Jumbo - Visma. Zdálo se, že Edoardo Affini rozjíždí spurt pro Davida Dekkera a Dylana Groenewegena a on místo toho vyrazil do sólového úniku a zamotal hlavu všem sprinterům. Giacomo Nizzolo byl v tu chvíli ve skupině dost pozadu, ale zareagoval jako první, objel čelo pelotonu zařadil se za spurtujícího Fernanda Gaviriu (UAE Emirates), doskočil si k Affinimu a několika dalšími šlápnutími si dojel pro své první vítězství na Giru a jakékoliv Grand Tour v životě. 

Dvojnásobný italský mistr dojel v kariéře už jedenáctkrát na druhém místě a byl z vítězství dokonale nadšený: "Mým trikem bylo, že jsem se tentokrát soustředil druhé místo a ne na vítězství," žertoval hned po etapě. 

Nizzolo se také posunul v bodovací soutěži. Díky svému triumfu má už 125 bodů a ztrácí jen 10 bodů na Petra Sagana. Třetí Davide Cimolai (ISN) má 113 bodů.

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, všichni favorité dojeli v čase vítěze. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) drží růžový i bílý dres. Nejlepším vrchařem zůstal Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen).