V roce 2017 byl obviněn z nevhodných rasových projevů vůči cyklistovi tmavé pleti Kevinu Rézovi. Téhož roku byl obviněn z úmyslného pádu Rezova týmového spolujezdce Sebastiena Reichenbacha při Tre Valli Varesine. Reichenbach předtím zdůrazňoval Mosconovo rasové chování proti Rezovi a při pádu utrpěl zlomeninu lokte a kyčle. Moscon byl diskvalifikován i po silničním závodě Mistrovství světa 2017 v Bergenu za tažení od týmového vozu. V roce 2018 byl vyloučen z Tour de France a byla mu na šest týdnů pozastavena činnost poté, co udeřil Élie Gesberta. A 1. března 2020 při klasice Kuurne-Brusel-Kuurne byl diskvalifikován za to, že po pádu hodil bicykl na Jense Debusschereho.

Giro d´Italia 2021

Po poslední diskvalifikaci si pět měsíců nezazávodil, a když se pak v srpnu k závodům vrátil, žádný velký výsledek už nezaznamenal. Takže se v žebříčku UCI propadl do čtvrté stovky.

Naštěstí to vypadá, že se Gianni s přibývajícími roky zklidňuje a rok 2021 byl rokem jeho návratu. Dostal šanci probojovat se zpět do světové špičky a on ji využil, když se v žebříčku UCI umístil na 77. místě.

Campionato Italiano 2021

V dubnu byl hodně vidět na Tour of Alps (2.Pro), když tu vyhrál dvě profilově velmi náročné etapy, které však nekončily na vrcholu stoupání (viz titulní snímek). Následně byl součástí sestavy, která se mohla radovat z triumfu Egana Bernala na italském Giru. Tři týdny poté na italském šampionátu dokončil bezprostředně pod stupni vítězů a o týden později vyhrál sólově v náročném klasikářském terénu GP Lugano (1.1). Na konci července dojel 9. na San Sebastianu, aby svou sezónu vyšperkoval osmi podzimními jednorázovkami, z níž vyčnívá suverénně jeho výkon na Paris-Roubaix.

Všichni se pamatujeme jeho skvělý a posléze sólový projev na čele závodu, když jen smůla v podobě nejprve defektu a poté i pádu znamenala jeho dojetí pronásledovateli. Ani tehdy se nevzdal, ale síly už stačily „jen“ na 4. místo.

Clasica San Sebastian 2021

Po šesti letech opouští Ineos Grenadiers, kde začínal svou profesionální dráhu na nejvyšší úrovni, a přechází do Astany, kde by se měl stát lídrem pro klasiky. Takže se dá předpokládat, že ho uvidíme v plném zápřahu od brzkého jara Strade Bianche počínaje (5. března) a Paris-Roubaix (17. dubna) konče.

„V britském týmu jsem se hodně naučil, získal spoustu zkušeností. Jsem ale přesvědčen, že v Astaně mohu udělat další krok ve své kariéře,“ řekl Moscon italskému TuttoBici. „Nacházím tu lidi, kteří mi věří, perfektní prostředí, ve kterém dostávám velkou důvěru. Nemůžu se dočkat, až začnu trénovat, závodit a získávat výsledky hned od prvních závodů.“

Na otázku, co lze od něj v následující sezóně očekávat, řekl: "Málo slov, hodně činů. Chci, aby za mě mluvily výkony a výsledky."

Paris Roubaix 2021