Girmay byl v letošní sezóně největší hvězdou belgické sestavy, kromě vítězství v 10. etapě Giro d'Italia přidal také velmi prestižní triumf v klasice Gent-Wevelgem. Ve 22 letech se stal jedním z nejpopulárnějších závodníků světa, nejen díky svým úspěchům ve velmi nízkém věku, ale také díky svému původu. Černí Afričané doposud nebyli na profesionálních cyklistických závodech příliš úspěšní, vítězství na velkých závodech doposud sbírali spíš bílí Jihoafričané. 

Lídra týmu Intermarché doprovázela na všech závodech početná skupina fanoušků z Eritrey, Girmay se okamžitě stal oblíbeným díky své skromné povaze i mezi evropskými fanoušky. V jeho záři zapadl fakt, že reprezentuje jeden z nejhorších režimů na celé planetě zemi. Eritrea patří k nejchudším zemím světa, tvrdou rukou zde už už skoro třicet let vládne Isaias Afwerki a kvůli místním poměrům se Eritrey přezdívá africká Severní Korea. 

Je obdivuhodné, že se Girmay dokázal prosadit ve velké cyklistice navzdory ekonomickým a společenským poměrům, ve kterých vyrůstal. Letos dostal šanci od svého týmu závodit na sebe a využil toho. Vítězství na téměř 250 kilometrů dlouhé dlážděné klasice Gent-Wevelgem bylo až šokující. Triumf v etapě Gira po souboji s Mathieu van der Poelem byl potvrzením jeho kvalit. 

Dalším krokem je Tour de France. Na trase 110. ročníku je hned osm rovinatých etap, které by mohly skončit hromadným dojezdem. Ale zcela rovinaté závody nejsou pro Girmaye to pravé. Je sice velmi rychlý, ale proti ryzím sprinterům nejspíš nemá moc velké naděje. Potřebuje zvlněný a těžký závod, během kterého se zbaví rychlejších soupeřů. A takových etap by také mohlo být hned několik. V menších kopcích španělského Baskicka se začíná, Pyreneje jsou na programu nezvykle brzo a ve třetím týdnu je hned několik snazších etap. Navíc na pódiu Tour se nerozdávají láhve šampaňského a tak se nemusí ničeho bát. 

"S kopcovitými etapami na začátku Tour jsem spokojený. To zvyšuje příležitosti pro Biniama Girmaye ve srovnání s čistokrevnými sprintery, kteří budou bojovat o etapová vítězství v druhé polovině závodu," potvrzuje Aike Visbeek, sportovní ředitel Intermarché-Circus-Wanty. Belgickému týmu se letos podařilo vyhrát dvě etapy na Giro d'Italia a jednu na Vueltě, ale na Tour to nevyšlo. Proto je Tour jasným největším cílem letní sezóny. A proto kromě Girmaye pravděpodobně pojede také Louis Meintjes, lídr na celkové pořadí. 

"Tato trať je přesně to, v co jsme doufali s ohledem na soupisku, kterou jsme vymyšlenou pro Tour de France 2023. Budou to tři náročné týdny po horských hřebenech s omezeným počtem časovkářských kilometrů, což dokonale sedí našemu lídrovi Louisi Meintjesovi," pokračuje Visbeek. 

"Po umístění v první osmičce konečné klasifikace a třech pódiích v klíčových etapách v Arenbergu, na Alpe d'Huez a v Paříži v červenci letošního roku bude Intermarché-Wanty-Gobert při své šesté účasti na La Grande Boucle usilovat o cenné první etapové vítězství," dodává. 

Po úspěšné letošní sezóně týmu odešli dva lídři, klasikář a sprinter Alexander Kristoff a vrchař a lídr na celkové pořadí Jan Hirt. Vedení Intermarché proto nemusí složitě vybírat lídry na Tour, má pouze Girmaye a Meintjese, ačkoliv po Novém roce se k týmu přidá hned deset posil, včetně Mikea Teunissena, Ruie Costy a Liliana Calmejanea.