Startovní listina 104. ročníku Giro dell´Emilia (1.Pro) překypovala jmény top cyklistů světového pelotonu. Když mají zítra svátek při Paris- Roubaix klasikáři, tak proč by si dnes neudělali svátek vrchaři: Pogačar, Roglič, Almeida, Vingegaard, Gaudu, Adama Yates, Mollema, Woods, Evenepoel, Cosnefroy, Hirschi, Ulissi atd. Na 197 km 3400 výškových metrů. A cíl do 2km kopce v San Luca, jehož úvodních 1,5 km se pohybuje kolem 12 %.

15 km po startu odjela devítičlenná skupina, v níž většinu měly týmy druhé a třetí kategorie. Výjimkou byl Ide Schelling z Bora-hansgrohe.

Závěrečných 40 km se odehrálo na cílovém okruhu, kdy bylo potřeba čtyřikrát přejet cílové stoupání, než se na popáté cyklisté dočkali cíle. Únik vzal na úvod této pasáže za své a poměrně rychle se po prvním stoupání vytvořila na čele nepočetná skupina favoritů, v níž z těch největších nechyběli Roglič (Jumbo-Visma) ani Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step). Byli tu ale i Adam Yates (Ineos), Woods (Israel), Vingegaard (Jumbo), Almeida (Deceuninck), Gaudu (Groupama) a Champoussin (AG2R). Takže Deceuninck-Quick Step a Jumbo-Visma ve dvou lidech.

Při třetím přejezdu Santuario della Madonna di San Luca vypadl z čelní skupiny Gaudu. Naopak do skupiny se pokoušel sólově dotáhnout třetí muž Jumbo-Visma Kruijswijk, jenže se mu to nedařilo. Stejně jako se nedařilo Champoussinovi udržet v první skupině. Před cílovým výjezdem vypadl ze skupiny i Vingegaard, který se předtím aktivitou na čele skupiny obětoval ve prospěch Rogliče.

Takže do posledního stoupání se pustila pětice super špičkových vrchařů. Od mety posledního kilometru se začalo nastupovat. Nejprve Almeida, po něm Woods, pak Yates a 300 metrů před cílem Evenepoel. Poslední trumf ale vynesl 200 metrů před metou Primož Roglič! Už jen marně ho stíhal Almeida. Třetí příčka patří Woodsovi.

Almeida děkuje Evenepoelovi za týmovou podporu

Roglič si zopakoval vítězství z roku 2019, kdy o 14 sekund porazil Woodse. Almeida si zase zopakoval druhé místo z loňského roku, kdy nestačil jen na Vlasova.