GP du Morbihan má klasický klasikářský profil. Spousta kratších stoupání, úzké cesty.

Po startu odjela skupina se šesti muži, mezi nimiž byli Nizozemec Jesse de Rooij (Bike Aid), Španělé Peio Goikoetxea (Euskaltel-Euskadi) a Álex Jaime (Kern Pharma), Francouzi Paul Hennequin (Nice Métropole) a Samuel Leroux (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) a Kanaďan Carson Miles (Premier Tech U23). Získali si až šestiminutový náskok. Dostiženi byli ovšem už 50 km před cílem, přičemž největší podíl na tom měli jezdci týmu UAE Emirates.

Následovaly další útoky a z nich byla úspěšná dvojice Australan Harry Sweeny (Lotto-Soudal) a Portugalec Ivo Oliveira (UAE). Na peloton, na jehož čele pracovali závodníci Intermarché pro Alexandera Kristoffa, najeli maximálně minutu. Sweeny vyčítal Oliveirovi pasivitu, ale jak se posléze ukázalo, od Portugalce to nebyl kalkul, když z dvojice předčasně odpadl.

Mezitím se z pelotonu vydal za uprchlíky Francouz Alexandre Delettre (Cofidis) a se Sweenym vytvořil novou vedoucí dvojici. Bojovali statečně, jenže 900 metrů před cílem zásluhou hlavně cyklistů Groupama-FDJ byli dojeti.

Schylovalo se k závěrečnému spurtu, když 500 metrů před cílem vystřelil ze zadních pozic prořídlého pelotonu po pravé straně domácí závodník Julien Simon (TotalEnergies) a dokázal natolik překvapit své soupeře, že už ho nestihli ve stoupavém závěru dojet.

Zkušený 36letý Francouz se mohl radovat už několik desítek metrů před cílem, jelikož vyzrál na sprintery v čele s Kristoffem, Jakem Stewartem (Groupama-FDJ) a Amaurym Capiotem (Arkéa Samsic).

Michal Schlegel jako jediný zástupce české cyklistiky dokončil na 45. místě se ztrátou 51 sekund.

Julien Simon, vítěz 32. ročníku Grand Prix du Morbihan

Tro-Bro Léon se také řadí mezi závody příhodné pro klasikáře s dobrým spurtem, ale od Morbihanu se liší zařazením 29 úseků s celkovou délkou přes 33 km po nezpevněných polních cestách. Obtížnost závodu tentokrát zmnohonásobil déšť, který měl za následek řadu pádů a mechanických potíží.

Vedoucí skupinu dne vytvořili Marc Sarreau (AG2R Citroën), Martin Urianstad (Uno-X), Morné Van Niekerk (St. Michel-Auber 93) a Charles-Étienne Chrétien (Premier Tech U23 Cycling Project). Rychle získali více než sedm minut náskoku.  

V prořídlém pelotonu vzali 50 km před cílem otěže závodu do svých rukou cyklisté Arkéa-Samsic. Výsledkem jejich aktivity bylo vytvoření čelní skupiny ve složení Connor Swift, Laurent Pichon, Hugo Hofstetter (všichni Arkéa Samsic), Florian Vermeersch (Lotto Soudal) a Luca Mozzato (B&B Hotels). Pro defekty vypadl nejprve Vermeersch a několik kilometrů před cílem i Pichon, který to nesl velmi těžce.

I tak však měla Arkéa ve zbylé trojici převahu, kterou využila. Swift se obětoval pro Hofstettera, jenž vyrazil na dlouhý spurt a Mozzato nebyl schopen se přes něj dostat (viz titulní snímek).

Radost Hofstettera z jeho prvního letošního vítězství byla nepopsatelná. Což je zvláště pochopitelné, když vezmeme v úvahu, že letos byl už 4x druhý a 4x třetí.

Půl minuty za vedoucí trojicí dojela 8členná skupinka pronásledovatelů, kterou přivedl na pásku Arnaud De Lie (Lotto Soudal), který se tu vracel k závodění po nepříjemném pádu v první etapě 4 Jours du Dunkerque.

Naprostou převahu Arkéa Samsic v tomto závodě potvrdili další dva jezdci, kteří přijeli ve skupince s De Liem.

Michal Schlegel závod nedokončil.