Kadeti

Závod kadetů se jel na 7 okruhů, což představovalo celkem 85 km. Podrobnosti o trase jsme zveřejnili v předešlém článku. Do závodu nastoupilo 77 cyklistů 4 národností. Kromě našich to byli Němci, Maďaři a Bulhaři. Cíle se dočkalo 53 z nich.

V průběhu úvodních okruhů odpadali slabší závodníci, občas došlo k pokusu o nástup z čela pelotonu, ale obvykle šlo o jednotlivce a nástupy neměly dlouhého trvání. Hodně aktivně v těchto pasážích jeli zástupci domácího RKCA a byl to právě Pešek, který zadělal na rozhodující nástup, i když se nakonec jeho součástí nestal. V polovině 6. okruhu ve stoupání totiž odjel z hlavní skupiny, a když si ho dojel Rieger z Mapei Merida Kaňkovský, pokusil se mu uviset, což ale bylo v té chvíli nad jeho síly.

Naopak Riegera si dorazila pětice, v níž byli zástupci německé a maďarské cyklistiky, ale hlavně Zahálka ze Slavoje Terezín, Podařil z Dukly Praha a Šumpík z týmu Jaroslava Kulhavého. Šumpík patřil do té doby k nejaktivnějším, a to i přesto, že ho v prvním okruhu postihl pád, což bylo patrné na jeho zakrvácených kolenou. Čeští kadeti výkonnostně převyšovali své zahraniční konkurenty tak, že Němec odpadl ve stoupání při nájezdu do posledního okruhu a Maďar dlouho odmítal střídat, než ho naši kluci donutili.

V pelotonu se nenašla síla, která by se zkoncentrovala na systematické sjíždění uprchlíků, takže o vítězství si to rozdala pětice z úniku. Když se divák podíval na postavy jednotlivých cyklistů v úniku, bylo na první pohled zřejmé, že zatímco Rieger a Šumpík budou mít výhodu ve stoupáních, tak ve sprintu bude výhoda na straně Zahálky a Podařila. Proto 400 metrů před cílem zkusil Rieger překvapit své soupeře a vypracoval si malý odlep. Podařil si počkal na Zahálku, aby díru sjel a aby získal výhodu do posledních metrů. Jenže Zahálka nejenže Riegera dojel, ale obstál i ve spurtu z první pozice!

Historicky druhý vítěz Grand Prix West Bohemia v závodě kadetů. Loni Bárta z Loun, letos Zahálka z Terezína. Pěkná připomínka tradice špičkové cyklistiky v severních Čechách.

Výsledky.

Jako nejlepší z českých juniorů dokončili závod Daniel Mráz (uprostřed) a Adam Seeman (vpravo).

Junioři

Na start bylo přihlášeno 130 závodníků 11 národností. Do cíle se dostalo 62 z nich.

Po úvodním "zaváděcím" okruhu se začalo pořádně závodit. V únicích se předvedli i čeští cyklisté Stanislav Pátík z Mapei Merida Kaňkovský a Richard Kobr z pořadajícího Roman Kreuziger Cycling Academy, shodou okolností medailisté z loňského závodu kadetů. Hodně aktivně jezdili i borci z nizozemského Willebrord a Auto Eder.

Rozhodující akce se zrodila v 6. okruhu z celkových 11 po 1,5 hodině závodu. To sólově zaútočil Emil Herzog z Auto Eder, rychle si vybudoval značný náskok a do cíle ho navýšil až ke 4 minutám! O dva okruhy později se díky aktivitě našich cyklistů vytvořila stíhací skupina devíti lidí, v níž měl Auto Eder další tři zástupce, tři tady byli ale i naši: Daniel Mráz z Mapei Merida Kaňkovský, Milan Kadlec z Dukly Praha a Adam Seeman v reprezentačním dresu MIX Cyclocross týmu. 

Zatímco Herzog projel cílem nikým neohrožován, za ním se skupina s třemi našimi juniory utkala o zbylá dvě místa na stupních vítězů. Nejúspěšnější byl další cyklista Auto Eder Estonec Romet Pajur před polským závodníkem Mikolajem Szulikem. Mráz dokončil na 5., Seeman na 7. a Kadlec na 9. místě.

Peloton přivedl o další více jak minutu později Štěpán Telecký z Favoritu Brno.

Výsledky.

Petr Kubias, šéf organizačního týmu: "Za mě spokojenost. Zvládli jsme to po organizační stránce dobře. Při závodě juniorů jsme měli chvilku potíže s přenosem, ale vyřešili jsme to, tak snad nám to diváci prominou. Vyšlo počasí, nikomu se nic vážného nestalo, vše proběhlo ke všeobecné spokojenosti. Chci poděkovat celému organizačnímu týmu, obcím, které byly závodem dotčeny a vyšly nám vstříc, i týmům, že dorazily v tak hojném počtu. Zahraniční junioři, zvláště ti z Auto Eder, nám ukázali, jak jsou dobří a kde je tedy nastavená laťka i pro naše kluky."

Součástí GPWB byly i dětské závody.