Ve všech osobních soubojích Švédka porážela svoji největší soupeřku letošní Gracie, ruskou cyklistku Olgu Zabelinskou.

V první etapě byla Fahlin 1. a Zabelinská 6. a rozdíl 12 vteřin + 10 vteřin bonifikačních. V druhé etapě časová plichta, ale umístění opět 1. a 6. a 10 vteřin bonifikace. V časovce přišlo obrácené pořadí, Emilia Fahlin byla 6. a Zabelinská 1., především však najela 40 sekund na švédskou soupeřku. 

V tu ránu se půlminutový náskok proměnil v desetivteřinovu ztrátu.

Útok Švédky musel pokračovat v odpolední etapě. Vyhrála, ale Zabelinská dojela druhá, její manko bylo šestivteřinové. Vedení si udržela Ruska o dvě sekundy.

A tak pokračoval útok Emilie, hned na první rychlostní prémii poslední etapy vyhrála, Olga byla třetí. To znamenalo bonifikaci 3 a 1 vteřinu a skóre bylo vyrovnané. Proti švédské reprezentantce mluvilo doplňující pravidlo, zaokrouhlené vteřiny byly sice vyrovnané, ale desetiny vteřiny z časovky mluvily ve prospěch Rusky o pět desetin. Zabelinská byla stále ve žlutém.

Šanci získat další bonifikační vteřiny vzala Fahlinové ujetá skupina, která si připsala bonifikační vteřiny, jak na rychlostních prémiích, tak i v cíli. V té chvíli už nemohla spoléhat na švédský národní tým, k ruce již měla jen jednu pomocnici a ta náskok skupiny zlikvidovat nemohla.

Poslední šancí Švédky byl útok před cílovou páskou do mírného stoupání a ten jí vyšel, vyhrála spurt pelotonu s náskokem šesti vteřin před svoji největší soupeřkou a to byl nakonec rozhodující okamžik závěru závodu. Víc napínavé už to ani být nemohlo. Emilia Fahlin získala své první celkové vítězství v etapovém závodě v kariéře. 

Ale obě si zaslouží uznání za bojovnost a dramatický závěr letošního ročníku závodu Gracia Orlová. Sever Moravy viděl zajímavou cyklistiku výborných světových cyklistek.

Foto Josef Vaishar/cycling.photography/cz